Португалия ще ползва опита на България в реформата на грижите за деца

Снимка: МТСП

Това каза министърът на труда, солидарността и социалната сигурност на Португалия Ана Мендеш Годиньо пред Шалапатова

Португалия ще ползва опита на България при изпълнението на реформата за деинституционализацията на грижите за деца. Това каза министърът на труда, солидарността и социалната сигурност на Португалия Ана Мендеш Годиньо пред министър Иванка Шалапатова по време на срещата им в Лисабон. Основната тема в разговора им беше прилагането на мерки за намаляване на детската бедност и осигуряване на достъп на всички деца до образование, здравеопазване и качествени социални услуги в изпълнение на основните цели на Европейската гаранция за детето.

Двустранната среща се проведе в рамките на работното посещение на делегация от България с експерти в областта на политиките за деца в португалската столица Лисабон в периода 25 – 27 октомври, съобщават от социалното министерство. 

„Гаранцията за детето е единодушно приета от португалското общество и от държавните ни институции“, заяви португалският социален министър. Тя цитира данни, които показват, че делът на децата в Португалия, които са застрашени от бедност, е намалял от 31% на 22%.

Министър Иванка Шалапатова даде висока оценка на опита на Португалия в борбата с детската бедност. „Вашият пример е изключително важен за нас. Виждаме в действие практики, които ние също приемаме за единствено работещи при съществуващата структура на обществото в България и проблемите на децата. Именно добре организираната, консенсусна и екипна работа на институциите по места е ключова за проследяването на състоянието на децата и семействата, които се подпомагат, и за намиране на конкретни и индивидуални решения за всяко дете в риск“, каза министър Иванка Шалапатова. Тя подчерта, че е необходимо да се развият механизми за подобряване на сътрудничеството и координацията между институциите, за да може те да прилагат интегриран подход за предоставяне на комплексни здравни, образователни и социални мерки, които цялостно да променят положението на децата в бедност и да им дадат възможност за равен старт.

По време на първия ден от посещението на българската делегация министър Шалапатова и екипът ѝ проведоха среща и с председателя на Националната комисия на Португалия за насърчаване на правата и закрила на децата и младите хора Росарио Фармхаус. По време на разговора бяха обсъдени мерки и добри практики за популяризирането на правата на детето, както и дейността на институциите, ангажирани с разрешаването на конкретни случаи, застрашаващи сигурността и пълноценното развитие на децата. Представен беше и опитът на Португалия за приобщаване на деца-бежанци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK