Хинков обеща решение на проблемите с е-рецептите до 2 седмици

Снимка: БТА

Не отстъпва от реформата

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени - това заяви в курорта "Златни пясъци" здравният министър Христо Хинков, който бе категоричен: "Тази реформа няма да се върне назад".

В морския курорт Хинков участва в 31-вата годишна конференция на българската психиатрична асоциация. Коментарът му е по повод многобройните жалби на пациенти и медици за нарушени права след въвеждането на задължението антибиотици и лекарства за диабетици да се купуват само с електронна рецепта, заради които омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър. По-рано днес от Българския лекарски съюз заплашиха с протест, ако не бъдат предприети спешни мерки за избягване на проблемите, свързани с бялата е-рецепта за антибиотици и противодиабетни медикаменти. 

Проблемите са свързани с това, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта, липсва и синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система, алармира преди ден председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. От съсловната организация предложиха и пет стъпки за облекчаване на хаоса, първата от които е паралелно използване на хартиена и е-рецепта за определен период от време. 

Министърът обаче не иска да отстъпва от реформата, а днес обясни, че кодовете на лекарствата вече са обединени, което според него ще улесни процедурата за аптеките. 

"До две седмици голяма част от нещата, които в момента имаме като проблеми, ще бъдат решени с изключение на субективното нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства - предписване и издаване на лекарства", посочи той.

"Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съвпада с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първоначални номера, които се слагат на препарата, който е внесен в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и след това се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран", разясни министър Хинков. /dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK