Байдън: Подходът на Нетаняху към войната в Газа е "грешка"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Военната кампания на Израел срещу Газа е обект на нарастваща международна критика

Подходът на израелския премиер Бенямин Нетаняху към войната в Газа е "грешка", каза президентът на САЩ Джо Байдън в интервю, цитирано от "Ройтерс".

"Мисля, че това, което прави, е грешка. Не съм съгласен с неговия подход", каза Байдън в коментар за Univision, американска испаноезична телевизионна мрежа.

Байдън също по-рано нарече бомбардировките на Израел в Газа "безразборни", и военните му действия "надхвърлят границата".

Миналата седмица Белият дом каза, че президентът по време на разговор с Нетаняху е заплашил да постави ултиматум за подкрепата на САЩ за офанзивата на Израел срещу предприемането на конкретни стъпки за защита на хуманитарните работници и цивилните. Това обаждане последва израелски въздушен удар, при който бяха убити седем служители на групата за хуманитарна помощ World Central Kitchen.

"Това, за което призовавам, е израелците просто да осигурят прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до цялата храна и лекарства, влизащи в страната", каза Байдън в интервюто във вторник.

Военната кампания на Израел срещу Газа е обект на нарастваща международна критика. Във вътрешен план Байдън също е изправен пред месеци на протести от антивоенни активисти, мюсюлмани и арабски американци от цялата страна, които поискаха постоянно прекратяване на огъня в Газа и ограничения върху военната помощ на САЩ за Израел.

Израел е получил повече чуждестранна помощ от САЩ, отколкото която и да е друга страна след Втората световна война, въпреки че годишната помощ е минимална за две години от финансирането и военното оборудване, изпратено в Украйна след инвазията на Русия през 2022 г. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK