Над 95 млн. лекарствени продукта са отпуснати през НЗИС

Снимка: Информационно обслужване

Данните показват, че във всяка електронна рецепта се изписват средно по три лекарствени продукта

Общият брой на отпуснатите лекарствени продукти през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 95 млн. броя. Средно на ден се изписват около 124 хил. лекарствени продукта. Това обяви директорът „Софтуерни интеграции“ в „Информационно обслужване“ Борис Костадинов по време на второто издание на конференцията Forbes Healthcare Summit, която събра лидерите на компании в здравния сектор. От пускането на системата досега, през НЗИС са генерирани над 30 млн. електронни рецепти. Данните показват, че във всяка електронна рецепта се изписват средно по три лекарствени продукта.

За по-малко от 2.5 години регистрираните електронни прегледи надхвърлят 38.5 млн., като средно на ден се извършват по над 100 хил. прегледа. През системата са издадени над 22 млн. електронни направления, като средно на ден лекарите издават над 66 хил. направления в електронен формат. Над 1.6 млн. са електронните хоспитализации в болничната помощ. Общо през НЗИС са регистрирани внушителните 870 млн. обработени заявки, а на ден се обработват по над 1.5 млн. заявки, сочат данните.

„За последните 2.5 години в България бе свършена огромна по обем работа в сферата на електронното здравеопазване“, каза Борис Костадинов. По думите му 98% от лечебните заведения в страната са интегрирани с НЗИС чрез софтуерните системи, които използват в ежедневната си работа, като всички основни процеси в извънболничната помощ и част от болничната помощ са дигитализирани. Към здравноинформационната система са свързани над 350 болници. С платформата работят близо 18 000 лекари, 4 400 фармацевти, около 1 000 лаборанти и над 360 зъболекари.

До края на годината основният фокус на надграждането на НЗИС ще бъде осигуряване на достъп на членове на семейството до електронното здравно досие на възрастни пациенти, роднини и деца, и интеграция с европейския хъб за електронна здравна информация. Сред приоритетите ще бъде осигуряването на по-широк достъп на лекарите до здравните досиета на пациентите. Обсъжда се  създаването на следните модули: детско и майчино здравеопазване, профилактика и рискови фактори. Ще бъдат добавени нови функционалности на електронното здравно досие за крайните потребители, както в уеб портала, така и в мобилното приложение еЗдраве.

„За да може системата да функционира максимално ефективно, е необходимо всички участници в електронното здравеопазване – лекари, фармацевти, лаборанти и др., да въвеждат в НЗИС необходимите данни, така че те да са достоверни и максимално точни, а пациентите да търсят своите права проактивно и да изискват всички електронни прегледи, рецепти, направления, хоспитализации и др. да бъдат вписани в досието им“, каза още Борис Костадинов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK