Държавата да развали сделката за ЧЕЗ и да защити потребителите

Снимка: Фейсбук

"Сделката за ЧЕЗ България не буди доверие в обществото и потребителите", заявиха от Инициативния комитет за защита на потребителите.

Комитетът настоява сделката да бъде развалена и да бъде търсен нов стратегически западен инвеститор или да бъдат дадени гаранции, че няма да бъдат предизвикани сривове в системата.

"Държавата трябва да защити своя интерес и този на 3 млн. граждани, които компанията обслужва. Неяснотата около новия собственик „Инерком" и Гинка Върбакова ни притеснява като потребители, защото не е ясно кой ще получи достъп до личните данни на милиони хора. Електроразпределителното дружество работи с редица колекторски фирми. В един момент те могат да се окажат крайните получатели на данните на гражданите, които да бъдат малтретирани."

Инициативният комитет за защита на потребителите иска да бъде намерен инвеститор на ЧЕЗ с международен опит, който да подобри качеството на услугите и сигурността на електрозахранването за потребителите в Западна България. Като доставчик на жизненоважна за икономиката и бита услуга, новият купувач трябва да има съзнанието на компания със сериозен обществен ангажимент и доверие. Потребителите винаги трябва да са във фокуса на работата му. Всяко действие на ЧЕЗ рефлектира върху удовлетвореността на клиентите и обществото.

"Доставката на електроенергия е чувствителен въпрос в България и затова смяната на собствеността не бива да води до нарушения на правата на гражданите. Над 25% от жалбите са срещу енергоразпределителните дружества. Сделката за ЧЕЗ трябва да бъде осъществена напълно прозрачно и с ясни гаранции, че няма да постави потребителите в по-неизгодна позиция."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK