За два дни са осуетени опити за превеждане на 62 мигранти през Дунав мост Видин-Калафат

Снимка: Прокуратура/ Митници

В хода на разследването е установено, че сред мигрантите имало и 7 непълнолетни лица

Независимо от изобритателността на трафикантите, гранични полицаи на ГКПП „Видин“ разкриха тайник в товарен автомобил и задържаха 33-ма чужди граждани.

Ден по-късно граничарите предотвратили незаконното преминаване на други 29 мигранти, укрити в камион.

Контролът е извършен на 14 май на ГКПП „Видин“, след като граничен полицай  се усъмнил в поведението на литовски гражданин - шофьор на товарен автомобил, превозващ по документи торфена смес от България за Унгария. В хода на предприетата физическа проверка на товарния отсек  и разместването на чувалите, бил открит тайник с импровизирани  врати от шперплат, прикриващи метална конструкция с дължина около 12 метра. Във вътрешността му проверяващите установили 33 чужди граждани  – 21 пълнолетни и 12 непълнолетни младежи, по първоначални данни от Сирия. След оказана медицинска помощ, групата от нелегални мигранти е задържана в ГПУ- Видин и е уведомена районната прокуратура.

Към 19 часа на 15 май на ГКПП „Видин“ за излизане от страната пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин. По документи превозвал дървесни плоскости за Германия. Българските гранични полицаи и румънските им колеги чули шум от товарната част. Те установили, че пломбата е манипулирана. Когато отворили, в товарното помещение граничните полицаи установили 29 мигранти между плоскостите. Шофьорът и чужденците са задържани в ГПУ- Видин, работата по случая продължава.

Пълнолетните мигранти и двамата водачи са привлечени към наказателна отговорност и с постановление на прокурор са задържани за срок до 72 часа. Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура – Видин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.

А ето и официалното съобщение от държавното обвинение по случая:

Митническите служители съвместно със служители от ГПУ-Видин извършили проверка на товарен автомобил с ремарке с литовски peгистрационни номера.

При разместване на превозваните чували с мулч бил открит тайник. След разтоварване на задните палета били установени импровизирани врати от шперплат, прикриващи метална конструкция с дължина около 12 метра. Във вътрешността му се намирали 33 лица.

При условията на неотложност е извършено претърсване на превозното средство. От него са иззети 28 мобилни телефонни апарата.

По данни на превозваните чужденци те са от Сирия, като 12 от тях са непълнолетни. Всички те са се намирали на територията на България без разрешение на надлежните органи на властта.

Пълнолетните мигранти са привлечени към наказателна отговорност за извършеното от тях престъпление.

В качеството на обвиняем е привлечен и водачът на превозното средство – литовският гражданин М.Р. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура – Видин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.

Другият случай за незаконно подпомагане на мигранти е от 15.05.2024 г.

Турският гражданин М.Д. направил опит да преведе през ГКПП Дунав мост Видин – Калафат - от България в Румъния, 29 мигранти. Деянието му е останало недовършено поради намеса на служители от ГПУ - Видин и задържането му от тях.

Извършителят на престъплението е използвал товарен автомобил с прикачено хладилно полуремарке.

В хода на разследването е установено, че сред мигрантите имало и 7 непълнолетни лица.

Понастоящем М.Д. и превозваните от него 22 пълнолетни мигранти са привлечени в качеството на обвиняеми за извършените от тях престъпления и са задържани за срок до 72 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//