Съученици и учители на шествие в памет на Филип

Снимка: БТА

Децата седнаха на пешеходната пътека, превърнала се в лобно място на момчето

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина, блъснат от автомобил на пешеходна пътека в центъра на София, се събраха на мирно шествие в София, съобщава dir.bg.

Сред тях беше и майката на детето, както и неговата класна ръководителка.

Присъединиха се и хора, загубили децата си при инциденти на пътя, които носеха портретите на близките си.

Участниците в шествието оставиха цветя на една от пешеходните пътеки до сградата на 32 Средно училище "Св. Климент Охридски" в памет на момчето, след което се отправиха на шествие до ул. "Гурко", където стана инцидентът на 2 септември след полунощ.

Съученици на момчето седнаха на пешеходната пътека в негова памет с плакати с призив към шофьорите да ги пазят: "Пресичам правилно! Не ме убивайте!"

Искам да предотвратя това отново да се случи такава трагедия, защото Филип беше невероятен човек и не мога да повярвам, че може да си отиде без от това да излезе нещо позитивно занапред. Позитивно е да си опазим децата и повече да няма такива инциденти, да не скърбим, да не се налага да организираме такива походи за нещо лошо. Хората сами да разбират, че трябва да се пазим взаимно", каза класната ръководителка на момчето - Радка Караджова, пред БНТ.

"Искам да бъда съпричастна с тези неща, които се случват по пътищата, и да се спре по някакъв начин, ако е възможно. За съжаление, ние им обясняваме на децата и те спазват, но както в случая, има недобросъвестни шофьори", добави учителката.

Протестиращите настояват всички институции, отговорни за пътната безопасност, да предприемат необходимите действия за намаляване на пътните инциденти със загинали и пострадали. 

На 7 септември граждани отново се събраха на протест с искане за завишен контрол по пътищата.

Днес Софийският апелативен съд остави в ареста Петър Тодоров, обвинен за смъртта на момчето. Решението на съда е окончателно.

Според разследването Тодоров е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила.

Той заяви, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира. Според експертизата водачът е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението. Тодоров каза пред съда, че много съжалява за случилото се.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK