В центъра на Благоевград: Наградиха военни, били на мисия в Косово

Снимка: Infomreja.bg

Лично министър Тагарев им даде значки, грамоти и "бяла лястовица"

Министърът на отбраната Тодор Тагарев бе официален гост в тържествената церемония в Благоевград по посрещането на контингента, участвал в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”.

Сред официалните лица бяха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Красимир Кънев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, кметът на Благоевград – Методи Байкушев, областният управител – Мария Димова, председателят на ОбС – Радослав Тасков, заместник-кметът по културата към Община Благоевград – Станислав Кимчев.

Това е поредната мисия на Българската армия, която беше изпълнена успешно. В продължение на 4 месеца изпратихме тази рота в Косова да усили силите на НАТО, тъй като знаете, че има напрежение в Западните Балкани и имаше нужда от усилване на присъствието на съюзни войски на територията на Косово, за да се стабилизира ситуацията и нашите военнослужещи изиграха своята роля за постигане на тази цел. Радваме се, че всички се върнаха живи и здрави, без инциденти мина цялата мисия. Видяхте – наградихме ги, всеки е заслужил този знак за участие в мисии, някои от тях имат по 4 – 5. Това е работата на българската армия. Това е начина да повишаваме оперативната си съвместимост, да работим с нашите съюзници, да може да работим и в по-сложни условия тогава, когато се налага. Да издигаме престижа на нашата армия и доверието в нея, каза Тагарев пред военните.

На церемонията бяха наградени военнослужещи от министъра на отбраната и от командира на СКС.

Много се радваме, че преди всичко ви виждаме живи и здрави. От името на всички граждани на Община Благоевград и на всички български граждани ви благодаря за изпълнението на вашия войски дълг. В тази нелека операция, която извършват международните сили в Косово. Искам да ви кажа, че много говорим за безценния опит, за обмяната на знания и умения. Изпълнението на съюзническите ни задължения далеч надхвърля това. Ползата всъщност е много дълбока и много дългосрочна. Съюзничеството с онези народи, които ние припознаваме като част от нашата цивилизация и споделящи изцяло нашите ценности, всъщност е исторически момент за България, исторически период, който всички ние вярваме, че ще даде дългосрочна сигурност на нашата страна и целия регион. Не забравяйте, че българският народ от десетилетия и векове, заедно с българската църква, се моли за христолюбивото си войнство. Това е, защото е вековна нашата ценност, че миротворството е от онези добродетели, които са изключително дълбоки в нашата култура, които са ни заръчани от самия Бог, блажени са миротворците, блажени сте и вие. Благодаря ви за всичко, което правите за суверенитета и авторитета на Република България, каза Методи Байкушев.

Мария Димова отправи поздравления за успешната мисия и пожела здраве и лека служба на всички присъстващи.

Контингентът е в състав над 100 военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски, основно от състава на Трето бригадно командване – Благоевград. Помощник-национален командир на контингента и командир на националния поддържащ елемент беше подполковник Станислав Цонев от СКС.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK