Община Гоце Делчев организира честване на 120-годишнината от Илинденското въстание

Снимка: Infomreja.bg

В село Попови ливади се състоя традиционен събор

И тазгодишното честване на Илинденско - Преображенското въстание събра пред внушителния паметник на Гоце Делчев в село Попови ливади официални лица и граждани, дошли да се преклонят пред делото на илинденци.

Тържеството започна със заупокойна молитва и молебен за здраве, отслужени от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Слово по повод 120-годишнината от въстанието произнесе поетът, публицист и издател, член – кореспондент на БАН Иван Гранитски. Той посочи, че тогава българите не успяват да постигнат своето национално обединение в етническото си землище, „но остава подвигът на тези велики хора, който ние трябва да пазим и да помним“. „Днес има сили в нашето общество, които ни обясняват, че трябва да се откажем от историята и рода си, за да влезем в някаква европейска територия на т. нар. евроатлантически ценности. Но ако направим това и се откажем от историята си, от Левски, от цялата тази драматична и доста често кървава история, тогава няма да имаме никакво достойнство, ще гледат на нас като на лакеи, на обслужващ персонал. Трябва да пазим примера именно на поборници като Гоце Делчев!“, завърши въздействащото си слово ораторът.

Изказване по повод годишнината произнесе и Ангел Джамбазки – депутат в Европейския парламент. Той говори за българската памет, изградена върху костите на герои като Гоце Делчев. „Нашето отечество е единно и неделимо, независимо дали някой се самоопределя като християнин, мюсюлманин или някакъв друг. Кръвта ни, земята ни ни обединяват! Ние не сме забравили заветите на хората, които направиха това въстание. Гоце Делчев – Георги Николов Делчев, е бил учител, български офицер и български революционер – всичко, което трябва на една държавност. Това е в основата на българската кауза. Да не допускаме вътрешни разделения, външни агенти и някой да се разпорежда с нашата свещена българска земя!“

Организаторът на тържеството – община Гоце Делчев, предложи на участниците в традиционния събор по повод годишнина от въстанието богат концерт. В него участваха местните оркестри „Щуро маке“, „Класик“, „Ивелия“, „Неврокоп“, „Импулси“, „Македонски ритми“ и „Европа“. Тази година специални участници в празничната програма бяха народната певица Румяна Попова, Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци – Гоце Делчев, и квартет „Белканто“.

Събора, посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, уважиха с присъствието си народният представител Богдан Боцев, евродепутатът Ангел Джамбазки, областният управител на Благоевградска област Мария Димова, директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград, командирът на поделение 26 400 - Благоевград, директорът на ЮЗДП –Благоевград, директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, кметовете на общините Петрич, Сандански и Гърмен, ръководители на институции, общински съветници, представители на политически партии и граждани.

Получени са поздравителни адреси от председателя на Народното събрание на Република България Росен Желязков, от председателя на БСП Корнелия Нинова и от кмета на община Сатовча Арбен Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

Лютви Х.07:33 - 01.08.2023
Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK