Близки и приятели изпратиха Николай Колев-Босия в последния му път

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Известният дисидент бе яростен противник на корупцията

В столичната черква "Св. Седмочисленици" близки, приятели и опоненти се простиха с Николай Колев-Босия. На опелото присъстваха политици, общественици и хора, известни с непримиримостта си към неправдата.

Известният дисидент бе яростен противник на корупцията. Защитаваше нетрадиционни каузи и не се притесняваше да каже публично своите убеждения, когато не бяха в унисон с общоприетите нагласи.

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев-Босия, е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Той е български дисидент, поет и журналист.

Завършва Езиковата гимназия в града през 1969 г., след което учи руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". През 1975 г. постъпва като стажант-актьор в Държавния куклен театър, в Стара Загора. На следващата година обаче прекъсва работата си там и става заварчик, хамалин и строител. В театъра се завръща през 1978 г., вече като асистент-режисьор, и остава там до 1981 г., когато е назначен за репортер в БНР – Стара Загора. По-късно работи като апаратчик в химкомбината в родния му град и дърводелец. Създател е на първия независим синдикат в страната.

Преди 10 ноември 1989 г. е лежал няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори. Оттогава датират първите му гладни стачки.

В периода от 1989 до 1997 г. Колев работи като журналист на свободна практика, след което се занимава с реклама, литература и обществена дейност. Бил е председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Преди промените от 1989 г. има две самиздатски стихосбирки. След това издава няколко книги, сред които „Извинете, къде се издават дипломи за писател?“, „Ноктюрно“, „Огледало“ и др. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков и на над две хиляди публикации.

Колев е активен на протестите през 2012 и 2013 г. Протестира и срещу избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, пише БТА.

В средата на месец юни през 2018 г. Николай Колев обявява гладна стачка. Тя продължава 81 дни. Стачката е с искане за оставката на транспортния министър по това време Ивайло Московски, след като при катастрофа в Своге загиват 16 души.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK