Израелските сили откриха огън по болница Ал-Шифа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тя е едно от малкото останали здравни заведения в обсадения анклав

Израел проведе "прецизна операция" в болница Ал-Шифа в град Газа. Това съобщиха Израелските отбранителни сили (ИОС) в социалната мрежа Х.

Операцията е във връзка с информация, че високопоставени служители на "Хамас" използват лечебното заведение "за провеждане и насърчаване на терористична дейност".

Говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари заяви, че нападението е било извършено с най-голяма грижа за живота на цивилните и подчерта, че израелските сили са били "информирани предварително относно важността да се предотврати нараняването на цивилни, пациенти и медицински екипи и повреждането на медицинско оборудване".

По данни на "Ал Джазира" десетки палестинци са избягали от болницата, след като израелските сили са открили огън вътре. Съобщава се, че дронове на ИОС са атакували "всеки, който се движи" в близост до болницата.

"ИОС и "Шин Бет" работят целенасочено, за да осуетят терористичната дейност и да арестуват терористи в района на болница Ал-Шифа, след разузнавателна информация за присъствие на терористи в болницата и използването на болничната инфраструктура за извършване на терористични актове", поясняват двете служби.

"По време на обкръжението терористите откриха огън от болничния комплекс по нашите сили, които отвърнаха на атаката и удариха терористите. Нашите сили продължават да действат в района на болницата", допълва се в съобщението.

Министерството на здравеопазването на Газа, цитирано от "Ройтерс", съобщи, че е избухнал пожар на входа на болницата, което е довело до задушаване на жени и деца, настанени там.

Комуникациите са прекъснати, а хората са блокирани в хирургията и спешните отделения на една от сградите.

Ведомството посочи, че има жертви и ранени и обвини израелските сили в "поредно престъпление срещу здравни институции".

Отделно, "Хамас" заяви, че израелските военни са извършили ново престъпление, като са атакували директно болничните сгради, без да се интересуват от пациентите, медицинския персонал или подслонените хора в тях.

Миналата година Израел беше подложен на яростни критики, след като войските му за първи път нахлуха в болницата, където откриха тунели , които според тях са били използвани като командни и контролни центрове от "Хамас".

Болницата в град Газа е едно от малкото останали здравни заведения в обсадения анклав. Израелската армия отдавна обвинява палестинската групировка, че я използва като база за своите бойци.

"Хамас" и болнични служители отхвърлиха обвинението. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK