Задържаха жена от Варна и мъж от Самоков за телефонни измами

Снимка: Infomreja.bg

Двамата са с повдигнати обвинения

Задържаха жена от Варна, участвала в престъпна група за телефонни измами.

Престъплението е извършено на 27 януари по класическия механизъм „Съдействие на полицията“.

80-годишна бургазлийка изхвърлила през терасата на апартамента си 4200 лв..

Парите са взети от 56-годишната варненка.

Тя е задържана за 72 часа и обвинена за съпричастност към криминалното деяние. Жената направила пълни самопризнания и подробно описала участието си в телефонната измама. Извършени са множество действия по разследването - разпознаване и разпити на свидетели. Констатирано е, че срещу извършителката има и други досъдебни производства за извършени телефонни измами на територията на морската столица.

Още една телефонна измама е регистрирана вчера.

Около 13 часа вчера жител на Самоков потърсил помощ от полицията.

Потърпевшият разказал, че около 11 часа е получил обаждане от непознат, представил се за полковник от полицията.

В хода на разговора възрастният мъж бил въведен в заблуждение, че дъщеря му е причинила пътен инцидент и са необходими пари за освобождаването ѝ под гаранция. Разтревожен, пенсионерът събрал всичките си налични спестявания в размер на 3720 лева и 1150 евро, поставил ги в найлонов плик и го закачил на входната врата на двора си. Служители на РУ-Самоков изяснили, че парите са били взети от мъж, оттеглил се от адреса с лек автомобил.

Незабавно били предприети оперативно-издирвателни действия съвместно с криминалисти от ОДМВР-София, в резултат на които съпричастният към измамата бързо бил установен на една от столичните автогари. 64-годишният самоковец е задържан за срок до 24 часа. Той направил пълни самопризнания и предал доброволно отнетата парична сума. 

МВР за пореден път горещо апелира: Не давайте пари, поискани по телефона от непознати! Рискувате да бъдете измамени!

Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и Ви помоли за съдействие във връзка със задържането на престъпна група, като за целта  трябва „само“ да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо Вас се извършва опит за измама! 

ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН!

∙ При получаването на подобно обаждане запазете  хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с Вашите близки и проверете дали казаното по телефона отговаря на истината!

∙ В никакъв случай не давайте пари на ръка на непознати!

∙ Ако имате и най-малки съмнения, незабавно сигнализирайте на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, обслужващ района Ви!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK