Богданов поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите

Снимка: МИИ

С над 60% е нараснал броя на сигналите срещу дейността на КЗП за тази година

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, което е назначено през септември 2022 г. Икономическият министър проведе среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си, взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г., съобщават от Министерство на икономиката и индустирята.

Със заповед на министър Богданов Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията извърши и извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите. Тя беше инициирана въз основа на конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените от Инспектората на МИИ проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса.

По повод констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

Същевременно до МИИ са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и  журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

„Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране“, коментира министър Богданов.

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват. „Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна“ посочи той.

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев.

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени в Комисията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK