"Благоевград Еко Транспорт“ има нов управител

Снимка: Община Благоевград

Решението бе взето на сесия на ОбС

Освободиха управителя на общинското дружество "Благоевград Еко Транспорт“ - Мирослав Кюпов.

Предложението бе на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев, отправено и гласувано на извънредното заседание на Общинския съвет.

Мястото на Кюпов, до провеждането на конкурс за избор на управител, ще заеме Александър Коюмждиев, който към днешна дата е ръководител "Транспорт“ в Общинско дружество "Чистота“. Коюмждиев се занимава с управление на транспорт от 2006 година, като от 2020 година работи към Община Благоевград. В момента върви процедура по неговото лицензиране за ръководител на обществен транспорт.

Мотивите ми да поискам тази промяна са свързани с това, че когато се възлага управлението на общинско дружество е нормално да има доверие между кмета и ръководителите. Такова доверие между мен и г-н Кюпов не можа да възникне. Предложението правя на базата на управленската си интуиция, каза Байкушев.

Основната задача на Коюмждиев ще бъде да осигури постигането на показателите за устойчивост по проекта, заради който бе създадено Общинското дружество "Благоевград Еко Транспорт“, както и работи за намаляване на разходите за транспорт в Благоевград.

Не веднъж кметът е споделял мнение, включително и на последната сесия на ОбС, че дружеството генерира само разходи за Общината и проектът за закупуването на ел. автобусите е нецелесъобразен.

За да се спасят парите по проекта за подлеза при кв. „Грамада“, който е прието, че не е възможно да се изпълни, са закупени автобусите по друг проект. Открита е нова линия и е създадено търговско дружество. За да може дружеството да съществува, са сключени договори за услуги по контрол по дейността на другите превозвачи. Странни според мен и не виждам за какво са тези плащания. През ноември електробусите влизат в действие. Общината е сключила договор с дружеството за „общ икономически интерес“, но пък е задължена да субсидира дружеството за това, което то губи от тази линия, защото изначално ясно е било, че то ще губи. Налага се за ноември и декември да бъдат преведени от Общината към дружеството около 33 000 лв. за всеки месец, за да може то да съществува. Прогнозите са, че тези плащания ще са между 400-500 000 лв. на година, които са заложени в Бюджет 2024, обясни тогава Байкушев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK