Отворено писмо: Тревогите на една майка на близнаци с увреждания

Снимка: Infomreja.bg

71-годишна жена от кюстендилското село Лозно излезе с отворено писмо до медиите, в което споделя тревогите си: 

"Казвам се Русалина Кирилова Петрова и съм на 71 години. Живея в с. Лозно. Майка съм на двама близнаци с вродено физическо и умствено увреждане. Родени са през 1966 г. с диагноза „Детска церебрална парализа - Морбус литъл.”

Въз основа на стария Закон за социално подпомагане, с ЕР на ТЕЛК от 1982 г. им беше отпусната социална пенсия ”пожизнено”. С ЕР на ТЕЛК от 2006 г. пожизненият срок е заменен с три годишен срок и 81% трайно намалена работоспособност. С ЕР на ТЕЛК от 2007 г.е определена 87 % трайно намалена работоспособност с тригодишен срок.

Въпреки усилията ми да убедя сина си Румен Иванов Чифлички, че съгласно новия Закон за социално подпомагане ТЕЛК няма законно право да му издаде решение „пожизнено", той вярва на лъжливите и безскрупулни адвокати и води дела – съди ТЕЛК, после НЕЛК. Изпраща жалби до министерства и прокуратура. За целта тегли необезпечени кредити от банки за съдебни такси и хонорари на адвокатите, а пенсията му е под 190 лв. за 87 % инвалидност.

Невероятно е, но е факт, че с ЕР от 2011 г. ТЕЛК определя 91 % трайно намалена работоспособност с тригодишен срок. За същия срок, с ЕР от 2014 г. НЕЛК отменя решението на ТЕЛК и определя 89 % намалена работоспособност. При последното преосвидетелстване с ЕР от 2015 г. ТЕЛК определя 87 % трайно намалена работоспособност с тригодишен срок.

С други думи – здравословното състояние се влошава, а процентите за инвалидност се намалямат?!

Другият близнак е с със 100 % инвалидност. Аз се пенсионирах през 1995 г. За повече от 30 г. общ трудов стаж, от които повече от 20 г. учителски, пенсията ми е само 163 лв.

Въпреки това аз правя всичко по силите си, за да осигуря елементарни условия за живот на синовете ми, но явно не успявам. Отчаяна съм! Сивото ми ежедневие ме убеждава, че в моята държава няма морал, няма справедливост, няма я и прехфалената от политиците ни демокрация!

Очаквам адвокатите и банкерите да преосмислят действията си по отношение на хора с очевидно физическо и умствено увреждане, каквито са синовете ми Румен и Роман Иванови Чифлички. 

Съпругът ми е на легло, някак си се оправям и с неговата пенсия, не искам пари от никого, искам само адвокати и банкери да оставят децата ми на мира, защото животът ми е ад".

Русалина Кирилова Петрова

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK