Хиляди руснаци се събраха с букети за погребението на Навални

Снимка: БТА

Присъстваха и чуждестранни представители, сред които американската посланичка в Русия Лин Трейси

Хиляди руснаци с червени и бели букети се събраха по тротоарите, водещи към мястото, на което бе погребан опозиционерът Алексей Навални две седмици след смъртта му в сибирска наказателна колония, предаде Ройтерс.

Още преди ковчегът да бъде откаран на гробището, хиляди хора се бяха събрали и скандираха името на покойния Навални. Някои викаха, че руският президент Владимир Путин е убиец. Ройтерс отбелязва, че съюзниците на Навални държат Путин отговорен за смъртта на опозиционния политик.

Кремъл, който обяви Навални и неговите поддръжници за подкрепяни от САЩ екстремисти, които искат да предизвикат революция, отрича всякакво участие на държавата в смъртта му. Освен това властите заявиха, че всяко неразрешено събиране в израз на симпатия към Навални ще бъде третирано като нарушение на закона. Полицаи бяха разположени часове преди погребението. Бяха издигнати метални бариери като мярка срещу потенциални безредици.

На погребението на Навални присъстваха чуждестранни представители, сред които и американската посланичка в Русия Лин Трейси, която се беше облякла в черни дрехи и носеше в ръцете си червени рози.

Нито един от обикновените хора, дошли да се простят с Навални, не пожела да се представи пред медиите с пълното си име, но всички изразиха възхищението си от безстрашието на Навални в борбата с една власт, за която самият той допускаше, че един ден може да го убие, отбелязва Ройтерс. Според интервюираните опечалени Навални е бил една от малкото надежди за промяна в Русия, която се очертава да бъде управлявана от Путин най-малко до края на десетилетието, изтъква Ройтерс.

"Дойдохме тук, за да почетем паметта на един човек, който не се страхуваше, който не се страхуваше от нищо", каза млада жена, представила се само със собственото си име Камила.

Друга млада жена сподели, че е била обезпокоена от засиленото полицейско присъствие, но отбеляза, че хората са дошли на погребението, за да покажат, че си спомнят за Навални.

"Навални беше велик човек, той се бореше за правата на руснаците, за да може да живеем в по-добър свят. Те искаха да ни уплашат с всичките тези автомобили, с всичките тези полицаи . . . Той не се страхуваше. А дори и да се е страхувал, той се бореше", каза жената.

В църквата, в която се състоя опелото, тялото на Навални лежеше в отворен ковчег, отрупано с букети цветя.

"Не трябваше да ставаме свидетели на тази картина", заяви в ЮТюб съюзникът на Навални Леонид Волков.

Навални беше християнин, който окачестви решението на Путин да изпрати десетки хиляди войници в Украйна като безумно начинание, изградено върху лъжи, отбелязва Ройтерс.

Докато черен микробус със затъмнени стъкла превозваше тялото на Навални от църквата към гробището, опечалени прегръщаха майката и бащата на покойния опозиционер и им изказваха думи на благодарност, че са отгледали такъв син.

При полагането на тялото на Навални в гроба звучаха песента на Франк Синатра "Май уей" (My Way) и мелодия от филма "Терминатор 2" - едно от любимите кинематографични произведения на опозиционера.

Някои от присъстващите на погребението казаха, че все още имат надежда за бъдещето на Русия, а други заявиха, че със смъртта на Алексей всичко е загубено.

Двадесет и пет годишният Кирил например изрази безпокойство за Русия, но същевременно каза, че борбата, подета от Навални, ще продължи.

"Няма да се предадем. Ще вярваме в нещо по-добро", каза той. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//