В Кюстендил представиха новата поетична книга на Здравна Радичкова - „Божественият огън“

Снимка: Infomreja.bg

Тържеството бе наситено с поезия, безброй усмивки, багри, красиви слова

В Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил беше представена поетичната книга „Божественият огън” на поетесата Здравка Радичкова.

Кюстендил освен че е известен с художниците си под хълма на Хисарлъка, е богат и благословен с много талантливи виртуози на перото - поети и писатели. Тук може да се допълни това красиво явление и с творци - поети и писатели от Югозападна България.

Този ден бе белязан с голям духовен заряд, който доказа това, тъй като творческата сплав ражда сплотената група от Благоевград, Сандански и Петрич, които напълниха салона на галерията в Кюстендил. В знак на дългогодишното приятелство с творците на Кюстендил, което води началото си още от „Мелнишките вечери”, преди много години.

Тук присъстваха Катя Керанова - автор на много книги с разнообразни жанр и тематика от Петрич, Васил Георгиев от Благоевград - интересен автор, който успя да възпее всички служители в радиото на своя град, Иван Топалски – преводач на сръбски, македонски, албански и пр., Катя Ерменкова - организаторката  на „Мелнишките вечери“ и поет и писател на „Градините на Англия” и др., писателят Стоян Милев, прочул се с много романи като „Открадната съдба”, „Изповедта на монаха” и др.

Едва ли сте виждали по-красиво, по-духовно и по-впечатляващо поетично представяне на книга, което беше без никакво преувеличение фурор. Фурор от възхита от изящни слова, допълнено с много цветя, искреност, музика, настроение и кипящ духовен живот от събрани на едно място толкова духовни хора.

Тържеството бе наситено с поезия, безброй усмивки, багри, красиви слова, с пофесионални анализи на различни специалисти, поети, писатели и критици, и искрено приятелство.

Биляна Велинова – дъщерята на поетесата, прелетя океана, за да сподели радостта заедно с майка си. Румяна Шопова - поет, писател и литературен критик, член на СНБП, беше пропътувала най-дългия път от Пловдив, за да присъства на тази поетична вечер. С присъствието си уважи празника на Здравка Радичкова и докторът на богословските науки Митко Димитров, който добре се порови в текстовете на книгата ѝ „Божественият огън“.

Имаше и представител от Благоевград от Културен клуб „Огнище” и творческо обединение 21 век, в лицето на доц. д-р Златко Павлов.

Много колеги литератори на виновницата за творческото събитие, проф. Емил Бурнарски заедно със съпругата си, Севдалин Атанасов - природолюбител и известен кюстендилец, работил като общински съветник, музикантът пианист Васил Винаров, Иван Сапунджиев - читалищен председател и общественик, и, разбира се, от кюстендилския поетичен клуб уважиха своята колежка по перо Радосвета Златева - автор на три самостоятелни книги и в съавторство с 12 др. автори от цяла България и чужбина, като наскоро видяла бял свят е „Под лъчите на слънцето”, както и банковата служителка Светла Радкова, представена наскоро в Скопие и автор на „Неща за обичане”, както и много други приятели и съграждани.

Нека пожелаем на Здравка Радичкова да множи творчеството си и занапред, за радост и възхита на четящите хора!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK