От Камарата на автомобилните превозвачи настояват за пълен одит на тол системата

Снимка: iStock

Да отпадне скокът на тол таксите настояват от бранша

От транспортния бранш в страната настояват да отпадане скокът на тол таксите. От 1-ви юли тази година превозвачите трябва да плащат с 50 % по-високи ставки за това че ползват българските пътища. От сектора заплашиха дори с протести.

След среща на асоциациите на транспортния бранш дойде и настояването да бъде отложено увеличението. „Настояваме това увеличение да бъде отложено не защото не беше вече отложено веднъж, ами защото има проблем с тази тол система. Настояваме за пълен одит на тази тол система”, каза Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Според Владимир Майсторов - собственик на два камиона, няма основателна причина за поскъпване на тол таксите от 1-ви юли. „Караме по опасни пътища. Парите, които ги събират от тол такси, не отиват за пътища. Те отиват в бюджета. От бюджета си запълват 3% дефицити и т.н. за наша сметка. Тези пари не отиват за пътища”, каза Майсторов.

В отговор на по-скъпите тол такси големите превозвачи се готвят да вдигнат цените на транспортните услуги. Според Ангел Траков, собственик на транспортна фирма, обясни, че поскъпването може да е с около 2-3 евроцента. „Така говоря за евроцентове на международния пазар. Понеже има много голямо предлагане на камиони, ако не успеят да го прекалкулират на клиента, което очакваме да се случи, ще станем свидетели на фалити”, каза Траков.

По данни на Съюза на международните превозвачи десетки малки фирми вече са заявили, че заради новите условия временно ще спрат дейността си. Според бранша по-скъпите тол такси ще рефлектират пряко върху джоба на потребителите. Основните стоки и продукти ще поскъпнат от началото на юли.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев обясни, че по техни сметки повишаването на тол таксите ще се отрази с около 5-6 стотинки на цената на хляба, когато се изчисли върху всички тези превози, които водят хляба от зърното до масата на потребителя.

От бранша настояват за нова среща с представители на държавата и категорично заявиха намерението си за протести. По думите на Йордан Арабаджиев причината за протестната готовност е, че превозвачите не виждат адекватна реакция от страна на държавата. „Затова не изключвам вариант и протест на транспортния бранш”, каза Арабаджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK