Румънски превозвачи за камионите, чакащи с дни на границата с България

Снимка: БТА

Те молят премиера Марчел Чолаку да реши проблема

Румънски превозвачи отправиха молба към премиера Марчел Чолаку да се намеси за отблокиране на камионите, които превозват стоки от Австрия и чакат с дни на границата с България. Това се посочва в прессъобщение на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR), цитирано от Аджепрес.

Превозвачите призовават за спешна намеса на министър-председателя на Румъния, министъра на транспорта и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския посланик в София за спиране на “неправомерния контрол от страна на българските власти на камиони, регистрирани в Румъния, превозващи стоки от и за Австрия", които остават блокирани за дълги периоди от време, достигащи седем дни, на българо-румънската граница. 

В позицията си те посочват, че при липсата на спешни мерки за разрешаване на ситуацията, искат отделяне на Румъния от България в процеса на присъединяване към Шенген.

Превозвачите допълват, че в началото на годината са уведомили Европейската комисия, както и съответните органи в Румъния и България за проблема, но българските власти запазват практиката си да спират за периоди от по седем дни превозните средства със стоки за Австрия.

„Не пускат румънец превозвач от Гюргево да мине границата, защото има камион, натоварен със стоки за Австрия. Не му е позволено да мине дори с трактор без ремарке, само за да стигне до дома си в Гюргево“, се казва в прессъобщението на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR).

В позицията си организацията отбелязва още, че румънските автомобилни превозвачи на румънско-българската граница са силно засегнати „от непрозрачната работа на новата система за виртуални опашки на ГКПП, въведена от българските власти миналото лято”. Те допълват, че частния оператор ТИР Паркинг Русе управлява “както си иска” виртуалната опашка, както и повечето паркинги за камиони на границата между България и Румъния.

„Няма процедура за информация и докладване за широката общественост или за потребителите. Румънските превозвачи са дискриминирани на паркингите, управлявани от ТИР Паркинг Русе, където са принудени да плащат над три пъти по-високи цени от българските си конкуренти и да чакат 30 часа за преминаване на границата между България и Румъния, докато българските превозвачи имат право да преминават границата много по-бързо“, се казва още в документа. 

Според цитирания източник всички транспортни оператори, които изберат да използват други паркинги в Русе, чакат значително по-дълго време, за да преминат границата, отколкото ако използват ТИР Паркинг Русе. 

„Днес румънските транспортни оператори обвиняват в дискриминационно отношение българските власти и оператора на виртуалната опашка и паркингите в Русе”, пишат недоволните превозвачи и допълват, че българските превозвачи се облагодетелстват, като постепенно поемат договорите между Румъния и България, тъй като могат да правят няколко пътувания за една седмица, за разлика от румънските превозвачи, които са ограничени до едно пътуване седмично.

Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния (UNTRR) е професионална и работодателска организация. Тя е основана през 1990 г. и е неправителствена, независима и аполитична, уточнява Диджи24. Целта й е да насърчава и защитава интересите на автомобилните превозвачи на вътрешно и международно ниво. В нея са регистрирани над 16 000 фирми - оператори, които извършват вътрешен и международен транспорт на товари и хора. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK