Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ гостува на Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Събитието ще се проведе на 16 април от 17 часа в новата сграда на общинската галерия

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ гостува в Дупница на 16 април от 17 часа в новата сграда на общинската галерия. Тя е мобилна фототипна изложба от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи, реализирана съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от украсата на християнския храм от най-древни времена. В 24 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като драгоценни реликви. В изложбата са използвани снимки от архива на Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ " Св. Климент Охридкси" и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастири.

Накратко е описана историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях. Пред очите ни се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите.
Автори на изложбата са проф. Аксиния Джурова, проф. Вася Велинова и д-р Александра Трифонова.

В навечерието на Великденските празници изложбата гостува в Дупница с любезното съдействие на Снежана Йовева - директор на Държавен културен институт към министъра на външните работи. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK