Радев чака решение на НС, след това връчва втория мандат

Снимка: Infomreja.bg

От ПП- ДБ запазиха мълчание

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Това коментираха за БНР от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.

Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ.

След поредния обрат в опитите за съставяне на правителство и внесения от Мария Габриел отказ да изпълни връчения ѝ мандат лидерите на ПП-ДБ запазват мълчание.

Те не са коментирали официално и изявлението на премиера в оставка Николай Денков от снощи, в което той се обърна към ГЕРБ-СДС с призив да спазят договорката отпреди 9 месеца да се сменят само министър-председателите  и да не хвърлят страната в хаоса на предсрочни избори.

Единствената реакция са две публикации във Фейсбук на един от съпредседателите на ПП ДБ Кирил Петков. От написаното днес преди обед става ясно, че според него не спорът за министерски кресла, а споразумението, върху което работеха преговорните екипи на двете формации, е причина за провала на разговорите.

"Работеща съдебна система, работещи регулатори, и реформирани служби ли се оказа накрая проблемът?", попита Петков във Фейсбук.

Снощи той публикува изявлението на Николай Денков, като в коментар изведе казани от него думи: "Обещанията трябва да се спазват! Това е основата на всяко взаимно доверие, както в политиката, така и в живота".

Въпреки очакванията снощи лидерите на ПП-ДБ не излязоха с официална реакция. До късно помежду им е текла комуникация как да действат в новата ситуация. Според източници на "Хоризонт" те са били изненадани от решението на Мария Габриел и преговорният ѝ екип. До този момент няма коментар и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK