Мария Георгиева от НПГ в Гоце Делчев - Директор на годината 2023

Снимки: МОН

Никол Богданова от същото училище - Ученик на годината 2023

Близо 16 хил. ученици в момента учат в професионални паралелки, свързани с икономически дисциплини, което е малко над 10% от всички, включени в професионалното образование и обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на връчването на годишните награди за образование по икономика на ученици, учители и директори в конкурс, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси, Синдиката на българските учители и Националната асоциация на преподавателите по икономика. По думите на проф. Цоков учениците в тези икономически паралелки получават не само професионални компетентности, но и умения, с които ще могат да се справят в живота.

Той поздрави създателите на Националната асоциация на преподавателите по икономика и инициаторите на конкурса от Висшето училище по застраховане и финанси и  Синдиката на българските учители. „Това е още един начин за издигане на обществения престиж на учителската професия и на образователните лидери, а и за популяризиране на професионалното обучение“, посочи министърът

На събитието присъстваха ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев, председателят на СБУ д-р Янка Такева, председателят на Националната асоциацията на учителите по икономика д-р Илинка Патърова, началници на регионални управления на образованието, директори, учители и ученици, както и на компании, които подпомагат обучението на учениците.

По време на събитието бяха връчени награди на ученици от 12. клас, които и получават бонус при записване в бакалавърски програми на ВУЗФ, на учители, които ще могат да запишат магистратура, и на директори, които биха пожелали да станат докторанти.

Министър Цоков връчи наградите на Маргарита Коцева от Национална търговско-банкова гимназия – София, на Станимира Петрушева от Национална финансово-стопанска гимназия – София и на Анелия Попова от Професионална гимназия по икономика и туризъм "Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич.

А ето и отличените с приза "Ученик на годината 2023" и "Директор на годината 2023":

„Ученик на годината 2023 г.“:

Милен Златев, ученик 12 клас, ПГИ “Иван Илиев”,  Благоевград

Никол Богданова, ученичка 12 клас, Неврокопска гимназия Димитър Талев,  Гоце Делчев

Александра Караиванова, ученичка 12 клас, Национална търговска гимназия – Пловдив

„Директор на годината за 2023 г.“

Мая Гешева, директор на Национална финансово-стопанска гимназия, София

Д-р Ваня Минева, директор на 15 СУ “Адам Мицкевич”, София.

Мария Георгиева, директор на Неврокопската професионална гимназия “Димитър Талев”,  Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK