Денков: ЕС отпуска нови 2 млрд. евро за борба с мигрантския натиск

Снимка: Infomreja.bg

„Ще станем част от еврозоната, когато изпълним критерия инфлация", уточни премиерът

Част от двата милиарда евро, които ЕС ще даде за борба с незаконната миграция, ще бъдат насочени към България. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блиц контрола в парламента, пише Нова тв.

„Това касае пряко и България. Бяха отделени нови 2 млрд. евро, които ще се използват за намаляване мигрантския натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени и към страната ни“, обясни премиерът.

Той посочи, че основните теми на провелия се вчера Европейски съвет са били свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на нови приоритети за финансиране, сблъсъкът между Израел и Палестина, земеделските протести, подкрепата за Украйна и помощта в борбата с нелегалната имиграция.

Той заяви, че подкрепата за влизането ни еврозоната и сухопътния Шенген е търсена по време на индивидуални разговори с премиерите на различни държави. „Търсех разговори с държави, които са много консервативни, когато става дума за разширяването.

Това са северните страни – Германия и Нидерландия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България през последните месеци и че тя трябва да бъде пълноправен член на Шенген и част от еврозоната, когато изпълни критерия инфлация. Урсула фон дер Лайен много ясно изрази тази позиция на ниво ЕС“, посочи Денков. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK