Русия проследила терора до Киев

Снимка: Gettyimages

ФСБ знае организаторите "поименно"

Специалните служби на Русия знаят "поименно" организаторите на терористични акции против Русия и правят всичко необходимо, за да ги накажат. Това е заявката на директора на ФСБ Александър Бортников от интервю за публистичното предаване на Павел Зарубин от днес, части от които се разпространяват цял ден по руските агенции.

"Има такива, които напуснаха и организираха бойни части. Има такива, които възнамеряват да направят това. Всички правоохранителни органи и специални служби се занимават активно с това. При това, както каза президентът (Владимир Путин, бел.ред.) - поименно. Ние знаем кой е организаторът на подготовката и извършването на терористични действия на наша територия", цитира държавната ТАСС думите на Бортников. Той подчертава, че ще бъде направено всичко необходимо за залавянето и наказването на престъпниците.

По думите му в момента се извършва "голям обем работа". "Виждаме проблемите, които съществуват, предвид събитията, които се случват в Украйна. Това не може да не ни тревожи", каза директорът на ФСБ.

На 19 март на заседание на борда на ФСБ Путин инструктира спецслужбата да не забравя за предателите, извършили престъпления срещу Русия, да ги идентифицира поименно и да ги наказва без срок на давност.

Днес бе публикувано и съобщение на руското външно министерство, което също говори по темата. Извършените следствени действия от руските компетентни органи показват, че следите от последните терористични атаки водят към Украйна.

"Кървавият терористичен акт, извършена на 22 март в град Красногорск, който шокира целия свят, не е първата терористична атака срещу нашата страна в последно време. Проведените от руските компетентни органи следствени действия показват, че следите на тези престъпления водят към Украйна."

В изявлението на МВнР също така се настоява "Украйна незабавно да спре да подкрепя тероризма, да предаде извършителите и да компенсира жертвите". Според дипломатическото ведомство нарушаването на конвенциите за борба с тероризма ще доведе до изискване на отговорност от Киев.

"Борбата с международния тероризъм е отговорност на всяка държава... Нарушаването от страна на Украйна на задължения по антитерористични конвенции ще доведе до нейната международна правна отговорност", подчертават от ведомството.

От самото начало Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое екстремистката групировка "Ислямска държава". До този момент Москва не е представила никакви доказателства за твърденията си за връзка на терористите с Киев, а и отхвърли предложенията за международно съдействие при разследването. 

Преди атентата Съединените щати публично предупредиха, че са получили разузнавателна информация за възможно нападение от екстремисти в Русия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK