Руското МВнР привика германския посланик

Министерство на външните работи на Русия Снимка: БТА

Поводът е записан разговор между висши германски офицери за разполагане на ракети "Таурус" в Украйна

След скандала около разговора между офицери от германските военновъздушни сили, за който се твърди, че е бил прeхванат от Русия, министерството на външните работи в Москва е привикало германския посланик.

Германският посланик в Русия Александър Ламбсдорф е пристигнал тази сутрин в министерството на външните работи, без да коментира пред журналисти каква е целта на разговора.

Според информационна агенция ДПА обаче Ламбсдорф е пристигнал в руското външно министерство за среща, която е била планирана известно време предварително - и не е била прибързана.

В петък Русия публикува записан разговор между висши офицери, в който те обсъждат сценарии за разполагане на германските крилати ракети "Таурус", ако те все пак бъдат доставени на Украйна. Едновременно с публикацията Русия отправи сериозни обвинения срещу Германия. Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че Германия се готви за война с Русия.

Министърът на отбраната Борис Писториус обяви, че това са абсурдни спекулации и реакциите на Русия са преувеличени. В записите четирима офицери, сред които и началникът на щаба на ВВС Инго Герхарц, обсъждат сценариите за използване на "Таурус". Те стигат до заключението, че ранната доставка и бързото разгръщане биха били възможни само с участието на германски войници. 

В записа обаче се чува и че на политическо ниво няма зелена светлина за доставката на исканите от правителството в Киев крилати ракети. Единствената цел на Германия е да подкрепи Украйна в защитата ѝ срещу руската агресивна война, заяви Писториус. Политикът по въпросите на отбраната от Свободната демократическа партия Мари-Агнес Щрак-Цимерман казва, че моментът на публикацията показва, че Русия иска на всяка цена да предотврати доставката на крилатите ракети "Таурус".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес пред журналисти, че разговорът между германски офицери за планирани удари по Крим подчертава прякото въвличане на Запада в конфликта в Украйна.

"Тук, разбира се, трябва да разберем дали Бундесверът прави това по своя инициатива, тогава въпросът е доколко Бундесверът е управляем и доколко г-н Шолц контролира тази ситуация или пък това е част от държавната политика на Германия. И двата варианта са много лоши и още веднъж подчертават прякото въвличане на страните от така наречения колективен Запад в конфликта около Украйна", каза Песков.

Говорителят на руския президент напомни, че канцлерът Олаф Шолц е обещал да бъде извършена бърза и ефективна проверка и изрази надежда, че Москва, поне чрез медиите, ще разбере до какво е довела тази проверка. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK