В Ню Йорк направиха първата в света пълна трансплантация на око

Снимка: Pixabay

Досега лекарите са можели да трансплантират само роговица

Хирурзи в Ню Йорк са извършили първата по рода си трансплантация на цяло око на човек, обявиха те в четвъртък. Постижението е приветствано като пробив, въпреки че пациентът не е възвърнал зрението на окото, допълва "Ройтерс".

През шестте месеца след операцията, извършена по време на частична трансплантация на лице, присаденото око е показало важни признаци на здраве, включително добре функциониращи кръвоносни съдове и обещаващо изглеждаща ретина, според хирургическия екип в NYU Langone Health.

"Самият факт, че трансплантирахме око, е огромна крачка напред за нещо, за което се е мислило от векове, но никога не е било извършено", каза д-р Едуардо Родригес, който ръководи екипа.

Досега лекарите са можели да трансплантират само роговица, прозрачния преден слой на окото.

Оперираният е Арън Джеймс, 46-годишен военен ветеран от Арканзас, който е оцелял след свързана с работата авария с високо напрежение. При нея е унищожена лявата страна на лицето му, носа, устата и лявото му око.

Операцията по трансплантация продължи 21 часа.

В момента трансплантираното око не комуникира с мозъка чрез зрителния нерв.

За да стимулират заздравяването на връзката между оптичните нерви на дарения орган и тези на реципиента, хирурзите са събрали възрастни стволови клетки от костния мозък на донора и са ги инжектирали в зрителния нерв по време на трансплантацията. Надеждата им е, че така ще заменят увредените клетки и ще защитят нерва.

Трансплантацията на жизнеспособно очна ябълка отваря много нови възможности, каза Родригес, дори ако в конкретния случай зрението не се възстанови.

Други изследователски екипи разработват начини за свързване на нервни мрежи в мозъка с незрящи очи чрез вмъкване на електроди например, за да "създадат зрение", каза той. "Ако можем да работим с други учени, които работят върху други методи за възстановяване на зрението или възстановяване на изображения в зрителния кортекс, мисля, че сме направили една крачка напред", каза Родригес.

Джеймс, който е запазил зрението в дясното си око, е знаел, че може да не вижда с трансплантираното око. Лекарите "никога не са очаквали, че изобщо ще работи, и ми казаха това от самото начало", каза той.

"Казах им: "Дори и да не виждам... може би поне всички можете да научите нещо, за да помогнете на следващия човек. Така се започва", каза той. "Надяваме се, че това отваря нови възможности."

Джеймс все още може да си възвърне зрението в трансплантираното око, каза д-р Родригес. "Не мисля, че някой може да твърди, че ще прогледне. Но по същата логика не може да се твърди, че той няма да вижда", каза Родригес. "В този момент мисля, че сме доста доволни от резултата, който успяхме да постигнем с много трудна от техническа гледна точка операция." /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK