Българите по-скоро нямат надежда войната в Украйна да приключи и тази година

Снимка: Галъп интернешънъл

Проучването е на Галъп интернешънъл за БНТ

Българите по-скоро нямат надежда войната на Русия срещу Украйна да приключи и тази година. Две години след пълномащабната руска инвазия в Украйна 30,7% имат очакване войната да приключи тази година, но 49,9% не очакват край. Останалите се колебаят. В тези отговори, както обикновено, личи и оценка, и желание.

Данните са на Галъп интернешънъл от сондаж, специално за БНТ, проведен лице в лице между 1 и 9 февруари.

Демографският разрез показва, че при най-младите очаквано мненията се формират по-трудно. Същото важи и като цяло за групите с по-ниски образование и достъп до информация.

Любопитно за отбелязване е по-скептичното отношение на привържениците на опозиционни партии. По-бодро като че ли е отношението сред привържениците на партиите във властта.

Разбира се въпросът за край на войната далеч не е единствената важна тема. Изходът от руската агресия е свързан с поредица други въпроси, които ще продължим да следим.


Изследването е проведено за БНТ между 1 и 9 февруари 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK