Затвориха пътя за хижа "Вихрен", Община Банско с апел към търговците

Снимка: Община Банско

От институцията апелират всички търговци в магазини и заведения да изпълняват гражданските си задължения

Ако за други градове и общини снеговалежът е бедствие, то за Банско е обичайно време от ноември до април, макар и по-сложно понякога, каквото беше през уикенда.

Въпреки всички трудности и аварии, обстановката е нормализирана, почистването на улици и тротоари продължава, съобщават от Общината.

От институцията апелират всички търговци в магазини и заведения да изпълняват гражданските си задължения за почистване от сняг и лед пред домовете и обектите си. Според Наредба №1 на Община Банско /чл. 28/, физическите лица и представителите на юридическите лица, притежаващи и/или ползващи парцели на територията на общината с излаз към улица, са длъжни да поддържат и почистват тротоарите и канавките пред тях от смет, сняг и лед.

Нерегламентираното паркиране, освен нарушение на разпоредбите, в дни на снеговалеж създава допълнителни затруднения и опасности, като препятства снегопочистващата техника и сметоизвозването.При неизпълнение на правилата за движение и паркиране, нарушителите ще бъдат санкционирани безкомпромисно.

Уважаеми пешеходци, вследствие на рязкото спадане на температурите, придружени с вятър и сняг, са се образували заледявания. Призоваваме Ви да бъдете внимателни! Зимният сезон едва започва, нека всички се постараем да поддържаме красивите ни градове чисти и безопасни, съобщават от институцията.

Със заповед на кмета Стойчо Баненски, от 1 декември се въвежда и временна забрана за движение на пътни превозни средства по част от пътя от Банско до хижа "Вихрен", която ще бъде в сила до 14 април 2024 г. Ограничението се отнася за отсечката от района на м. Шилигарника /първи паркинг/ до х. Вихрен. На паркинга се обособява т.н. „ухо“ за обръщане движението на автомобилите.

Временната забрана се налага с цел предотвратяване опасността за сигурността на движението до края на зимния туристически сезон, докато функционират ски-пистите, пресичащи пътя. Освен това, през този период, на първи паркинг в м. Шилигарника се получава струпване на автомобили , които създават задръстване и пречат на достъпа на коли на Спешна медицинска помощ и друга техника със специален режим на движение.

Предвид невъзможността да се осигури обходен маршрут, се създава обръщало. На него ще бъде въведен пропускателен режим за достъп до паркингите.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK