Празникът на зелника и сладките изкушения събра стотици в село Жабокрът

Снимки: Община Кюстендил

Зелникът заема подобаващо място в развитието на кулинарния туризъм, обяви кметът инж. Огнян Атанасов

За 16-а поредна година кюстендилското село Жабокрът събра майстори на зелник, фолклорни изпълнители и стотици любители на вкусни изкушения. Организатор на „Празник на зелника и сладките изкушения“ е Народно читалище „Съгласие 2007“ - с. Жабокрът.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов поздрави председателя на читалището Милена Стоименова за усърдието и любовта, с които поддържа живи традициите и показва майсторството на жените, приготвили кулинарното вълшебство на района - вкусният зелник.

Зелникът ще заеме подобаващото му се място при развитието на кулинарния туризъм в района, категоричен бе кметът на Кюстендил. Това е не просто храна, а ритуал и урок по майсторлък и търпение.

В зелника са замесени любовта, грижата и търпението на жените посветили часове на месене и точене на изящно тънки кори, после изсушаването и надиплянето им в красиво и вкусно изкушение.

Компетентно жури оценяваше двадесет зелника по четири категории: външен вид, вкусови качества, най- тънка кора и начин на подреждане, консистенция и качество на плънката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//