ОбС-Кресна иска в село Влахи да мирише на парфюм, фермер: Държава няма!

Снимка: Infomreja.bg

За пътя към селото и селянията в града

Българското село не е това, което беше… Общинският съвет в Кресна взе решение преди месец на редовна сесия да премахне ферма със защитен вид каракачански овце, защото миришели, цапали и разрушавали. Собственикът на фермата – Сидер Седефчев, отдал 23 години от живота си на каузата, обжалва решението в съда.

ИНФОМЕРЖА се свърза със Седефчев, който заяви, че няма да се изнесе – първо – няма как да „премести“ почти 600 животни извън селото, и второ – това е неговият дом.

На 7 юли съветниците в Кресна разглеждат точка от дневния ред и гласуват да бъде освободена една от двете стопански сгради, които Седефчев ползва, за да отглежда животните. Според решението  на ОбС, фермерът, с корени от Пернишко, трябва до 10 август да премести животните извън селото. Мотивите на това решение са, че животните замърсяват селото, а 10-е кучета на Седефчев хапят туристите, които пристигат в родното село на Яне Сандански именно заради фермите.

Проблемите на Седефчев започват обаче с предистория или иначе казано – с поредица сигнали до Община Кресна от кметския наместник на селото. Той заявява, че козите и овцете, отглеждани от Седефчев разрушават пътната мрежа, която и без това липсва.

За да стигнете до Влахи ви е нужна офроуд кола, тъй като път няма, а тежкотоварните камиони, извозващи дървесина, са спомогнали да се образуват огромни коловози.

В селото живеят 6 души – кметският наместник, Сидер и Атила Седефчеви – братя, и съпругата на Сидер – Елена. Дотук четирима.

Според наместника жителите на селото „са пропищели“ от смрадта, която се разнася от фермата, както и от фекалиите на животните.

От Община Кресна заявяват, че удължават срока, в който Седефчев да се изнесе – с месец, тоест до 10 септември.

„Ние ще обжалваме решението на ОбС и то ще бъде обявено в съда като нищожно, защото наистина няма причина да бъде взето. Не юридически обаче е проблемът, а морален! Така убиха селата. Когато ограничаваш хората да гледат дори едно прасе, ги обричаш да седят и да чакат смъртта си по българските села. Сега е моментът да се спре това издевателство, което се случва на база на наредби“, каза пред медията ни Седефчев.

Той обясни, че ако ОбС – Кресна, предприеме същите мерки спряно останалите фермери в общината, то 80% от тях трябва „да се изнесат“.

Нормално е, когато има животни, да има тор. Аз дори съхранявам такава до навес във фермата, която тор е достъпна безплатно за всички, които имат нужда. По-голяма част от оранжериите в Кресна торят с нея, каза Седефчев.

В момента той отглежда около 550 овце и 80 кози + 10 кучета.

Седефчев разчита на министър Кирил Вътев, който се е заел лично с проблема и промяна на нормативните актове.

„Не мога да изместя фермата. Ще се боря до последно! Преди 6 години при големият пожар в Кресненско, който достигна Влахи, спасихме къщата на кметския наместник. Аз бях единственият в селото, който имаше пожарогасители и ги използвах. Днес същият този човек подава сигнали срещу мен“, каза Седефчев.

Според него останалите сигнали, подадени от хора, които имат вили в околността, са заради завист или по-точно хората си мислят, че Седефчев печели от това, че пасе стадата си на терени, за които не плаща наем.

Имам пасища, определени от Община Кресна, който са най-малки като терен спрямо броя животни! Аз оцелявам от производство на продукция, а не от скатаване на наем за пасища. Всичко тук съм изградил с двете си ръце и всичко е постигнато с много работа, а не пари, каза Седефчев.

Историята е дребнава. Тук не приемат да си „чужденец“, каза Седефчев, посочвайки съседна до неговата ферма къща, която се намира от другата страна на „импровизирания“ център на селото, обрасъл с растителност. Тези „съседи“ също са жалбоподатели с мотив, че вятърът разнасял миризма на тор до дома им. Оказва се обаче, че такава няма дори в самия обор, който е почистван ежечасно.

Според фермера след разговор с кмета на общината – Николай Георгиев, се е оказало, че градоначалникът разбира целия проблем.

„Не съм искал да има конфликт между мен и него. Ние работим прекрасно през годините“, каза Седефчев.

Фермерът днес заявява пред камерата на ИНФОМРЕЖА: „Идва ми се да пална клечката, всичко да изгори и да замина за чужбина“.

Той се заселва във Влахи преди 23 години – днес е на 51, с идеята да възстанови каракачанската овца, която е номадска порода животно, а климатът на Влахи предразполага най-голямата производителност и реализация на тази порода, която Седефчев изучава от години.

А село Влахи е по-пусто от всякога и единствено се чува шума на животните. Паметните плочи на Яне Сандански и загиналите партизани са забравени, а разрушена къща напомня за разрушения социализъм с надпис „Тук отряда на Никола Парапунов освободи село Влахи“.

По казуса има и две отношения.

На министъра на земеделието Кирил Вътев, който публикува становището си във Фейсбук. С публикация в групата „Обединени за Кресна“ четем и позицията на кмета на Кресна:

Министър Вътев: Селото произвежда нашата храна! На СЕЛО има градини, поляни, животни, ниви. Без тях няма магазини в града.

От 23 години двама братя - Сидер и Атила Седефчеви живеят в с. Влахи и отглеждат животни. Селото има 6 (шест) жители. На трима от жителите животните миришели???

Тези трима жители не се ли хранят? Тези трима жители какво правят с произведенията на храносмилателната им система? На френски парфюм ли им мирише?

Селата ни обезлюдяват?

Храним се с вносни храни?

Болни сме!

Защо сме толкова деградирали до степен Общинският съвет на Кресна да гласува решение братята Сидер и Атила да преместят фермата си от с. Влахи, защото там искали да има вили???

Селото не е място за ВИЛИ като сгради, а място за ВИЛИ за сено!

Без ВИЛИ за сено, ВИЛИТЕ-сгради са призраци!

Николай Георгиев: Във връзка със зачестилите нечистоплътни опити на мастити неправителствени екологични организации със сериозни финансови и бизнес интереси в община Кресна и по-специално в землището на село Влахи, кметът на община Кресна, г-н Николай Георгиев, заявява следното:

1. Създаването на напрежение и хаос около Решение № 556/07.07.2023 г. на Общинския съвет на община Кресна по случая с г-н Сидер Седефчев, чрез яростна медийна атака и активиране на "наши хора" по високите етажи на властта е обичаен похват, който отдавна са наложили като стил на тяхната работа с "непослушни" общини, а когато се налага и с "непослушни" министерства, държавни агенции и т.н. За тези "демократи" родната демокрация отдавна се е превърнала в "сладка баница", а интересите на редовите български граждани в "незначителни пречки" по пътя към поредната им голяма цел. Най-неприятното в случая е, че всеки, бил той кмет, депутат, министър или дори Министър-председател, който се опита да защитава обществения интерес в техен ущърб, незабавно се обявява за враг, който трябва да бъде дълбоко унизен от подопечните им медии, а след това и напълно премахнат от пътя им;

2. Нито кметът на община Кресна, нито който и да е от общинските съветници имат личен проблем със Сидер Седефчев. Нашите отношения от десетки години се градят на взаимно разбиране, изключителна толерантност и сериозна подкрепа за бизнес инициативите на г-н Седефчев. Не е тайна, че той разполага с повече от 450 дка. пасища, предоставени му от община Кресна и ако това не му е достатъчно и е решил да злоупотребява с нашата подкрепа за сметка на своите съседи и тяхната собственост, е напълно естествено да бъде санкциониран. Нещо повече, ако г-н Седефчев волно или неволно, провокиран или скрит зад "широкия гръб" на неговите еко-приятели, си е позволил да твърди, че Общинският съвет и кметът на Кресна са "никой" и не могат да му нареждат трябва да е сигурен, че това ще влоши драстично нашите, иначе толерантни и честни отношения, с всички произтичащи от това последствия за двете страни;

3. Не е работа на Министъра на земеделието и храните, бил той и поредният назначен, да коментира решения на Общинския съвет на община Кресна, взети на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, изхождайки от подбуди, които са различни от преследването на националния интерес и в противоречие с конституционното и законово закрепено право на местната общност да се самоуправлява;

4. Кметът на община Кресна ще полага и занапред нелеката грижа за урегулиране на сложните отношенията в местната общност на базата на изграждане на доверие, разбирателство и толерантност и при строго спазване на Конституцията и законите на Република България.

ПОВЕЧЕ ЗА КАЗУСА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//