Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния план за сухопътна операция в Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страхува се, че ако операцията се провали, обвиненията ще бъдат фокусирани върху него

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния план на армията за сухопътна операция в ивицата Газа, с което е ядосал високопоставени офицери, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на свои източници, пожелали анонимност.

Според източниците отказът на премиера се дължи отчасти на факта, че той иска единодушно одобрение от страна на военния кабинет, сформиран след атаката на "Хамас" на 7 октомври. 

Според анализатори Нетаняху не се решава да действа еднолично заради спада на рейтинга му и се страхува, че ако операцията се провали, обвиненията ще бъдат фокусирани върху него. 

"Поставихме си две цели в тази война: да елиминираме "Хамас", като унищожим военните сили и властовите възможности на групировката, и да направим всичко възможно, за да върнем заложниците у дома", каза Нетаняху в сряда. "Подготвяме се за сухопътно настъпление. Няма да навлизам в подробности как или кога, нито да оповестявам общите съображения, които вземаме предвид", допълни израелският лидер.  

Изглежда, че тази двойственост отразява разногласията в кабинета му по въпроса дали да се даде зелена светлина за пълномащабна инвазия в палестинския анклав. Това може да въвлече сухопътните сили в продължителни градски битки срещу хиляди бойци от "Хамас", укриващи се в мрежа от дълбоки тунели, дълги стотици километри. 

Някои министри обмислят по-малко амбициозен план, предвиждащ още няколко ограничени сухопътни акции в ивицата Газа, всяка от които да бъде насочена към малки зони от анклава. 

Сред военното ръководство има опасения, че целите на Израел ще бъдат размити, ако Нетаняху следва обещанието си от сряда едновременно да се опита да освободи всички заложници и да унищожи "Хамас". Първата цел изисква преговори и постигане на съгласие с лидерите на палестинската групировка, а втората – унищожението ѝ. Трудно е да се постигне подобен баланс, са казали двама високопоставени представители на израелската армия, пожелали анонимност. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK