Израелският министър на отбраната: Сухопътната операция в Ивицата Газа предстои в близко бъдеще

Йоав Галант Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той пое отговорност за пробиви в сигурността

Израелският министър на отбраната Йоав Галант даде да се разбере, че израелска сухопътна операция в Ивицата Газа предстои в най-близко бъдеще. Очаква се Египет да пропусне хуманитарна помощ към палестинския анклав през граничния пункт Рафаь, съобщава БНР.

При инспекция на израелски армейски подразделения, разположени по границата, Йоав Галант каза пред войниците, че скоро ще получат "заповедта да видят Газа и отвътре". В същото време той пое отговорност за пробиви в сигурността, дала възможност за координираните атаки на бойците на "Хамас" на територията на Израел на 7 октомври, които взеха 1400 жертви.

Семействата на някои от отвлечените близо 200 души от Израел призоваха "Хамас" да ги освободи, а израелската армия да не пренебрегва тяхната съдба, като планира нахлуването. Бившият лидер на "Хамас" Халед Мешал смята, че групировката ще използва пленниците, за да накара Тел Авив да освободи всичките над 5000 палестински затворници.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на израелските бомбардировки и контраударите на "Хамас", за да бъде предоставена хуманитарна помощ на цивилното население в Газа. Египет се съгласи да позволи преминаването на камиони с вода, лекарства, гориво през граничния пункт Рафа. Това се очаква да стане най-рано днес.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова да не спира диалогът  между Израел и неговите съседи, като отбеляза, че над 90 процента от военното оборудване на "Хамас" идва от Иран. Според Фон дер Лайен санкциите срещу Техеран трябва да бъдат засилени.

Йорданският външен министър Айман Сафади изрази притеснение, че най-лошото във войната между Израел и "Хамас" тепърва предстои и няма признаци за успех в усилията за намаляване на напрежението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK