Американски мозъчен тръст: Северна Корея вероятно доставя боеприпаси на Русия

Ръководителят на КНДР Ким Чен-ун Снимка: ЕПА/БГНЕС

Позовава се на рязкото увеличение на жп трафика по границата между тях

Неотдавнашни сателитни снимки показват рязко увеличение на железопътния трафик по границата между Русия и Северна Корея, което предполага, че Северът доставя боеприпаси на Русия, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски мозъчен тръст.

Спекулациите за възможен севернокорейски план за попълване на руските запаси от боеприпаси, изразходвани по време на войната с Украйна, се разпалиха миналия месец, когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун пътува до Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин и да посети ключови военни обекти. Чуждестранни служители подозират, че Ким търси усъвършенствани руски оръжейни технологии в замяна на боеприпаси, за да продължи ядрената си програма.

"Като се има предвид, че на неотдавнашната си среща Ким и Путин обсъдиха обмен в областта на отбраната, както и военно сътрудничество, значителното увеличение на железопътния трафик вероятно сочи, че Северна Корея доставя оръжия и боеприпаси на Русия", се казва в доклад, публикуван в петък на уебсайта Beyond Parallel, управляван от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни проучвания.

"Въпреки това широкото използване на брезент за покриване на транспортните контейнери и оборудване прави невъзможно окончателното идентифициране на това, което се вижда на железопътното съоръжение Туманган на границата", се казва в доклада.

В него се казва още, че на сателитните снимки от 5 октомври се вижда "значително и безпрецедентно движение на товарни вагони" в железопътното съоръжение Туманган. Според доклада изображенията показват приблизително 73 вагона, докато прегледът на предишни сателитни изображения от последните пет години показва, че на това съоръжение има най-много около 20 вагона.

Представители на САЩ и Южна Корея предупредиха, че за Северна Корея и Русия ще има последици, ако продължат със сделката за трансфер на оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякаква търговия с оръжия с участието на Северна Корея.

От миналата година САЩ обвиняват Северна Корея, че предоставя на Русия боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети, голяма част от които вероятно са копия на боеприпаси от съветската епоха. Южнокорейски официални лица заявиха, че севернокорейски оръжия, предоставени на Русия, вече са били използвани в Украйна. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK