Министър Цоков: Да подкрепим учителите, за да продължат делото на Ботев

Снимки: МОН

Това каза министърът на образованието по време на честванията по случай 176 години от раждането на великия българин в Калофер

Ботев е не само революционер, поет и родолюбец, той е просветител и един от иновативните учители на своето време. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на честванията по случай 176 години от раждането на великия българин в Калофер. По-рано през деня той поднесе цветя и пред Даскал Ботевата къща в Карлово, съобщават от образователното министерство.

“Учителството е било в кръвта на Ботев. Историографи казват, че се е родил в една от стаите на калоферското училище и буквално пъпът му е бил хвърлен в него”, каза министър Цоков. Той подчерта и ролята на баща му в неговото израстване - просвещенецът и учител Ботьо Петков. “Още на 18 години Ботев започва да преподава в украинското село Задунаевка и ярката следа, която остава в съзнанието на местните хора, е жива и до днес”, допълни проф. Цоков. По думите му днес улицата, на която е живял, местното училище и дори футболният отбор в селото носят името на Христо Ботев.

“Ботев е въвеждал иновативното обучение в българското училище. За него то е било светиня, която трябва да бъде свободна и автономна”, каза още Галин Цоков. Според него Ботев е приемал учителството като мисия, а учителят трябва да бъде едновременно иновативен и мотивиращ. Той цитира и думите на поета Георги Марков, че за разлика на другите народи, чиято история се е писала от щикове, то историята на България се писала от учители.

“Днес сме длъжни да подкрепим 28-годишни учители, които да се превърнат в съвременните образователни лидери на България. За да се продължи делото на Ботев. За да живее България”, завърши проф. Цоков.

На тържествата присъства и министърът на културата Кръстю Кръстев, кметовете на Карлово и Калофер д-р Емил Кабаиванов и Драгомир Боев, народни представители и др.

Сутринта министър Цоков присъства и на тържествената церемония в Карлово по случай Богоявление и ритуала по хвърляне на кръста във водите на Стара река. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK