Благоевградчанин и бизнес партньорът му искат да купят „Пирин“

Снимка: Infomreja.bg

Акционерно дружество предлага да поеме управлението на отбора

Известният благоевградчанин Георги Спасов и бизнесменът от София Милен Стефанов внесоха до кмета на община Благоевград предложение за управленско участие в развитието на футболен клуб „Пирин“ ЕООД Благоевград.

Спасов развива успешен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници и е известен с това, че от години помага на много спортни клубове и благородни каузи в Благоевград. Милен Стефанов пък е собственик на „Файв Мен“ ЕООД – аутсорсинг телекомуникационна компания, оперираща на няколко пазара в Европа. 

Предложението е от „ПФК ПИРИН 22“ АД, чиито мажоритарни акционери са двамата бизнесмени. Те имат сериозна заслуга за излизане на клуба от тежкото финансово състояние, в което беше оставен в края на 2023 г.

Спасов и Стефанов предлагат да поемат правото за участие на ОФК „Пирин“ ЕООД в първенствата и турнирите на БФС от следващия сезон чрез управляващо дружество. Според предложението, общинският футболен клуб ще стане акционер в частното акционерно дружество, като придобие безвъзмездно 10% (20 000 акции) и излъчи представител в борда на директорите.  

Кметът Методи Байкушев внесе предложението за разглеждане в Общински съвет. В писмото си до съветниците кметът Байкушев напомня, че ОФК „Пирин“ Благоевград е създаден през 2012 г. През годините община Благоевград е основен благодетел и гарант за съществуването на футбола. Поддържането на професионален футболен клуб в първия ешелон обаче не е по силите само на общината. В периода 2019 – 2023 г., въз основа на одобрен бизнес план, се реализира успешно сътрудничество с г-н Белогур, който инвестира много във футбола в Благоевград. Сътрудничеството с Белогур бе по същия модел, който предлагат Спасов и Стефанов сега – сключване на договор с управляващо дружество, в което община Благоевград има дял.

След преустановяването на сътрудничеството с г-н Белогур, за Община Благоевград е непосилно да осигурява цялостната издръжка на дружеството. Към настоящия момент представителният мъжки отбор на дружеството се състезава в Първа професионална лига, като се бори да остане в лигата и през следващата спортно състезателна година. В същото време дружеството трябва да преодолее тежкото финансово наследство и натрупаните задължения през 2023 г. 

Представителите на АД-то са заявили готовност да представят бизнес плана си за развитие на ФК „Пирин“ Благоевград пред Общинския съвет, който трябва да се произнесе по предложението им на заседанието на 26 април, съобщават от Общината.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//