Путин с годишна реч пред руския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

А украинският президент поиска подкрепа от Балканите за съвместно оръжейно производство

Руският президент Владимир Путин ще произнесе днес годишната си реч пред парламента, съобщава БНР.

Обръщението му е на фона на напредък на руските войски в източната част на Украйна и нови призиви от Киев към съюзниците за военна помощ. 

Президентът Владимир Путин ще направи 19-ото си обръщение към Федералното събрание, в което се очаква да очертае задачите пред страната за идните шест години. Прогнозите са също Путин да си осигури нов мандат на предстоящите през март избори. В обръщение към Европарламента съпругата на починалия в затвора лидер на опозицията Алексей Навални призова да не преговаря с Путин, а да го разследва. Юлия Навалная предупреди за възможни нови репресии утре на погребението на съпруга ѝ в Москва.

Според информации и в украински сайтове руснаците напредват в района на няколко села в района на Авдеевка, в Донецка област, като Орловка, Тоненкое и Невелское.

Украйна никога няма да се съгласи на замразяване на конфликта с Русия, заяви ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов. Според него подобна стъпка ще означава, че Киев признава окупацията на територии.  Той заяви още, че колкото и ефективни да са дроновете, те не са способни да заменят напълно хората на фронтовата линия. 

"Безпилотниците са само средство за подпомагането им и с тяхна помощ могат да бъдат нанесени щети на врага, но както и в Средновековието, ако не дойдат военните и не забият знамето, нищо няма да се промени.", каза Буданов. 

По-рано на форум в Тирана украинският президент Володимир Зеленски поиска подкрепа от Балканите за съвместно оръжейно производство.

Наясно сме с проблемите с доставките на боеприпаси, които се отразяват на ситуацията на бойното поле. Затова сме заинтересовани да си сътрудничим, заяви той.

На среща на върха в Тирана с делегации от Западните Балкани, България и Румъния Зеленски предложи организиране на форум за сътрудничество във въоръжаването.

В декларация, подписана от 10 държави, се изразява готовност за участие през пролетта в конференция в Швейцария, посветена на украинския план за мир. Той предвижда пълно изтегляне на руските войски от Украйна. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK