Ангел Джамбазки: Като махнем пропагандата със знамето на дъгата, остава Шенген

Снимка: Пресслужба

Тошко Йорданов: Границите на Италия и Гърция са като дантели спрямо българската

„Провалът по темата Шенген стои като дамоклев меч върху Брюкселската бюрокрация. Това е един от основните, работещите договори за ЕС, един от моторите на ЕС, каквото е свободното придвижване и търговия, каквото е шенгенското споразумение. Благодарение, на което е премахната митническата и граничната проверка между държавите членки и те могат бързо, ефективно и икономически обосновано да произвеждат, да търгуват помежду си и да увеличават своето благосъстояние. Това е смисълът на Европейския съюз в икономически план – Шенгенското пространство. Като махнем пропагандата със знамето на дъгата, остава това – Шенгенското пространство“. Това заяви Ангел Джамбазки при откриването на шестата конференция „Западни Балкани“, която се провежда в Националния дворец на културата.

Събитието се организира от Фондацията за европейска реформа New Direction, чийто вицепрезидент е Джамбазки. Съорганизатори са „Варшавски институт“ и Младежка мрежа за европейска демокрация (EDYN).

„Няколко държави, заради своите икономически интереси, си измислят абсолютно неверни аргументи и посочват държава, която да ги представя. За мое съжаление, поради историческа носталгия, в случая това е Австрия, която взима ролята на политически изразител на икономическите интереси на управляващите икономически кръгове в държави като Нидерландия, до голяма степен Германия. И Австрия казва „ние не желаем разширяване на Шенгенското пространство, защото идва нелегална миграция“. Само че няма нито един нелегален имигрант, влязъл в Австрия и минал през Румъния или България. На този човек или трябва да са му подарили грешна карта на Земното кълбо, рисувана много отдавна от третокласник, или някой просто го е пуснал там с парашут. Нелегалните имигранти, които се озовават в Австрия не минават по този път. Този аргумент е фалшив и не е верен“, допълни Джамбазки и подчерта отговорността именно на Австрия и Германия за нелегалната миграция.

„Те, в лицето на бившия канцлер г-жа Меркел, произнесоха знаменитата фраза, станала символ на техния провал: „Ще се справим.“ И тя стана: „Няма да се справим.“ И не се справиха! Само че сега се опитват да ни го прехвърлят и пишат на една сметка. И държавите от Западните Балкани, наши приятели, наши съюзници, наши исторически приятели, каквито са народите на Косово, Албания, Босна, Черна гора. Нас ни свързват дълбоки исторически, културни и религиозни връзки. Тези държави плащат цената на политическата битка в Брюксел“, каза съпредседателят на ВМРО.

„Няма никакво политическо обяснение и оправдание защо по този начин се провежда разширяването. Или по-скоро защо не се провежда. Защо Черна гора, Сърбия, Босна стоят донякъде на пътя. Кога ще започне да се решава този въпрос. Докога тези държави ще бъдат донори?“, запита той.

Джамбазки подчерта, че тези държави стоят на границата и отвъд нея, което обезкървява техните нации.

„Най-младото население в Европа е косовското. И тези хора са принудени да емигрират, за да търсят по-добър живот по една много проста причина. Те дори нямат обещаната хиляди пъти визова либерализация. Няма я заради двойни стандарти, неумение и незнание“, каза Джамбазки.

Той наблегна на факта, че почти без изключения държавите - кандидати (или ще бъдат кандидати) се стараят да изпълняват критериите за присъединяване.

„Има какво да се желае по отношение на критериите за спазване на човешки права и право на самоопределение както от Белград, така и от Скопие. Това е основният препъникамък за започване на мащабни преговори за присъединяване на всички държави от Западните Балкани към Европейския съюз. И тук е място да призовем обществениците в Сърбия и Северна Македония да направят така, че да не спъват всички останали. Да не ги бавят, да не губят тяхното време, защото нито Косово, нито Албания, нито Босна, нито Черна гора заслужават да губят политическо време заради поведението на властите в Скопие и до голяма степен в Белград“, каза Джамбазки.

Членът на Европейския парламент подчерта, че се правят опити за заобикаляне на правилата от страна на Северна Македония и Сърбия.

„Не искам да разочаровам никого, но това няма как да се случи. И Република Северна Македония ще започне преговори, и Република Сърбия ще продължи своите пълномащабни преговори, когато изпълнят изцяло и без условности, уговорки и опити за заобикаляне, всички критерии за присъединяване“, категоричен бе Джамбазки.

Той наблегна специално на трансформацията, която се случва в ЕС.

„Другият важен въпрос е в какъв Европейски съюз ще се присъединяват държавите от Западните Балкани. Защото ЕС преживява бурна трансформация. Политическата идея за бъдещето на ЕС е меко казано неприемлива и скандална за нас. От Съюз, формулиран от тезите за Европа на отечествата, Европейски съюз на европейските държави, които уважават своите законни интереси и намират начин да живеят заедно, да използват общия пазар за своето икономическо и политическо развитие. Сега, включително през последните дни сме свидетели на трескава подготовка за промяната на този Съюз в нещо различно“, заяви Ангел Джамбазки.

„Това не е съюзът, който беше проектиран след края на Втората световна война. Идеята Европейският съюз да бъде превърнат в една пирамидална структура, ръководена от Европейски правителство в Брюксел, което не е избрано, а е назначено. Ръководено от генерални секретари. А позицията генерален секретар е показателна – това беше главата на Централните комитети на комунистическите партии по време на Студената война. Те си представят тази пирамидална структура, която да се ръководи от Брюксел и да е на различни нива – вътрешен кръг, периферия, която сме ние – централно и източноевропейските народи, държави от чакалнята, където те виждат Западните Балкани.“, подчерта Джамбазки.

„Това е опит да бъде преконструиран и преоснован Европейският съюз по начин, който не отговаря на интересите на гражданите, данъкоплатците и народите в него. Съюз, в който ще има хора, които ще вземат решенията. Съюз, в който ще има хора, които да изпълняват решенията, взети в Брюксел. И Съюз, в който ще има хора, които ще чакат завинаги - Западни Балкани, Източно партньорство, Черноморско сътрудничество. Всички тези държави са предвидени в подобен план като държави получленове на полусъюз“, каза Ангел Джамбазки.

„Ние имаме нашата идея за Европейския съюз. Един подреден, регулиран Съюз, основан на взаимното ни уважение, на зачитането на взаимните ни интереси, на непреченето един на друг, на неналагането на диктат и абсолютно безумни идеологически политики. Тъй като в безсилието си европейската върхушка компенсира липсата на политика с налагането на истерични идеологии“, каза българският представител в ЕП.

Ангел Джамбазки обърна внимание на обезпокоителния факт, че в момента стокооборотът в Шенгенското пространство е по-нисък дори отколкото по-време на пандемията с COVID-19.

„Това означава, че икономиката е в рецесия и не работи. И на фона на това неработене бюрократите в Брюксел отговарят с повече регулации и повече данъци. С данък въздух, данък превоз, с данък дизел, с данък каквото ни хрумне. Което повече и повече спира и стагнира икономиката. Нещо напълно необяснимо и неоправдано“, завърши Джамбазки.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обяви, че преди евроизборите догодина хората в държавите от Западните Балкани трябва да разберат „колко е важно да внесем разум, спокойствие и практицизъм в отвратително идеологическа среда и да се внесе здрав разум в ЕС“.

„В Западните Балкани имаме два основни проблема. Единият е, че ние, помежду си, не сме си изчистили взаимоотношенията. Народите на Балканите са имали тежка историческа съдба. Много често насъсквани и подстрекавани от държави, които са по-далече от Балканите. Но е факт, че имаме много наслагвания помежду си. И това е изключително удобно за подобни чиновници, като тези в момента в Брюксел, за да ни слагат настрана и да си намират реални основания като пречки за присъединяване на народите към Европейския съюз. България, да речем, има огромен проблем с присъединяването в Шенген. Ние отдавна отговаряме на всички критерии, но това няма никакво значение за чиновниците в Брюксел. И това е най-жалкото - когато съюз от свободни държави постави ясни критерии, и когато дадена държава ги изпълни, това да няма никакво значение. Това демотивира и обезсмисля до голяма степен борбата, която води всеки народ в собствената си страна“, заяви Тошко Йорданов.

„В ЕС трябва да се върне спазването на критериите, върховенството на закона е изведено като основен принцип в ЕС, а се нарушава от държавите, които са го извели.

Заради войната в Украйна държавите от Западните Балкани бяха оставени на второ ниво. По кой критерий? По кой критерий Молдова и Украйна получиха предимство? При положение че Украйна е във война и до агресията на Русия Украйна беше обявявана за най-корумпираната държава в Европа? По кой критерий те получават предимство пред Сърбия, Босна, Албания, Северна Македония? А България и Румъния са натикани в ъгъла с глупавото оправдание за незаконната миграция. Че то през Италия влизат много повече мигранти, отколкото през България. Този двоен аршин и отвратително нагла демонстрация на незачитане на правилата, за съжаление събуди евроскептицизъм. А това е използвано от сегашните власти в Брюксел като слагане на клеймо върху народите в тази част на света. А евроскептицизмът е предизвикан от самите власти в Брюксел.

Нашата голяма роля за идващите евроизбори е да преборим евроскептицизма, точно с обяснението, че колкото повече консервативни представители има в ЕС, толкова по-нормален ще бъде той. Тази Европа има общи предизвикателства. След като има проблем с мигрантите, логично е заедно да си пазим границите на ЕС. А не да хвърляме вината на пограничните държави, и то основно на новите държави-членки. Италианската или гръцката граница са като дантела спрямо българската. Но обвиненията са върху България. И с Румъния ни държат извън Шенген“, каза още Тошко Йорданов.

Развитието на Западните Балкани се дискутира в София от високопоставени европейски политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност.

Във форума се обсъждат ключови теми като процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурност, миграция и външна намеса, медийната свобода, руската агресия срещу Украйна и др.  Ще се проведе и кръгла маса за млади политически лидери на тема „Бъдещето на Западните Балкани“.

В събитието участват представителите в Европейския парламент Ладислав Илчич (Хърватски сувернисти, ЕКР), Ришард Чарнецки (Право и Справедливост, ЕКР - Полша), Андрей Слабаков (ВМРО, ЕКР), Марко Миланович Литре, народен представител в Хърватския парламент, заместник-председател на фондация „New Direction“ (Хърватски сувернисти, ЕКР) Теута Водо, бивш заместник-министър на правосъдието на Албания, доцент в Universite' Paris Cite' и Sciences Po Париж, изследовател в IPSE, както и политици от региона, професори, журналисти и общественици, депутати, младежки лидери, политолози и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK