Разговорите на Димитър Главчев с потенциалните министри вече са започнали

Снимка: standartnews

Той има шест дни да намери министри за служебното правителство

От днес номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев има шест дни да намери министри за служебното правителство. Вчера президентът даде седемдневен срок това да се случи, въпреки че в Конституцията няма ограничение, припомня nova.bg.

Днес един от министрите в настоящия кабинет заяви готовност да остане и в кабинета на Главчев.

Това, което знаем, е, че консултациите на служебния премиер Димитър Главчев с потенциалните министри вече са започнали, но имената ще станат ясни, когато има готов състав.

Вчера, след като получи папката от президента Румен Радев, той заяви, че ще търси експерти, равно отдалечени от всички партии, и не изключи възможността да посочи такива от сегашното правителство.

Премиерът в оставка Николай Денков му препоръча да изключи като варианти министъра на вътрешните работи и този на електронното управление, тъй като той самият им е изгубил доверие, че могат да проведат честни избори.

Отговори му вътрешният министър Калин Стоянов, който заяви, че няма политическа окраска и е готов да се включи в кабинета на Главчев.

Докато посоченият за служебен премиер Димитър Главчев подготвя състав за служебно правителство, настоящият Николай Денков го призова да бъде внимателен в подбора.

„Той има авторитет на човек, който е обективен, единствено това, което ме изненада, е опитите да каже, че няма връзка с ГЕРБ. Това е нелепо, аз разчитам на това, че той има своя авторитет и ще направи състав на кабинет, който не буди съмнение за едни честни избори”, заяви Николай Денков.

По-конкретно той посочи двама от настоящия кабинет, които да бъдат сменени – на МВР Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски.

„Аз  смятам, че ако министър Стоянов остане като министър на вътрешните работи, това би хвърлило сериозна сянка върху честността на изброите и имам причина да го кажа”, заяви Денков.

Министърът на вътрешните работи отговори на критиките.

„През тези 9 месеца на няколко пъти категорично заявих, че аз получих покана от Петков да стана част от кабинета „Денков” като експерт. Винаги съм го казвал и сега ще го кажа за пореден път, че аз не съм политически обвързан, еднакво отдалечен съм от абсолютно всички политически партии и техните лидери”, каза Калин Стоянов.

Той обясни, че още не е разговарял с Главчев, но е готов да приеме покана.

„Ако бъда поканен от Главчев, ще се отзова на тази покана, ще проведа преговорите, ако той прецени, съм готов да остана на поста”, каза Калин Стоянов.

Позиция в защита на Стоянов изпратиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР. В нея пишат, че за първи път не се е налагало да протестират за достойно заплащане и недоумяват атаките срещу вътрешния министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK