Полша към папата: Защо Путин не прояви смелост и не изтегли армията си от Украйна?

Снимка: EРА/БГНЕС

„Мирът ще настъпи незабавно, без да са необходими преговори"

Външният министър на Полша Радослав Сикорски отговори в X/Twitter на изявлението на папа Франциск, че Украйна трябва да има смелост и да преговаря с Кремъл, като каза, че може би папата трябва да насърчи Путин да има "смелост да изтегли армията си от Украйна, пише Kyiv Post.

"Какво ще кажете за баланс да насърчите Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна? Мирът ще настъпи незабавно, без да са необходими преговори", пише Сикорски в поста си.

В статия на Kyiv Post AFP написа: "Папа Франциск призова страните във войната в Украйна да "имат смелостта да преговарят" и да го направят "преди нещата да се влошат", в интервю, излъчено в събота от швейцарската обществената телевизия RTS."

Папата добави в своите забележки: "Преговорите никога не са капитулация. Смелостта е да не доведеш една държава до самоубийство", имайки предвид войната като цяло, включително пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна с настоящата ситуация между Хамас и Израел.

В интервюто си за RTS папата също сравни инвазията на Русия с конфликта в Близкия изток, като каза: "Войната се прави от двама, а не от един. Безотговорните са тези двамата, които водят война", с по-специално отношение към Хамас и Израел.

Директорът по комуникациите на Ватикана, Матео Бруни, по-късно излезе с изявление, опитвайки се да разясни думите на папата, след широко обществено недоволство.

Бруни каза, че Франциск е използвал термина бял флаг, "за да посочи прекратяване на военните действия, примирие, постигнато със смелостта на преговорите", в изявление, публикувано от Vatican News.

Той повтори призива на папата за "дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир" в това, което Франциск нарича "мъченическа" Украйна.

Business Insider отбелязва в доклада си относно изявлението на папа Франциск, че той е бил "постоянно критикуван за двусмислените си забележки по отношение на инвазията на Русия".

Те припомниха, че "през август 2022 г. папата обтегна отношенията с Киев, след като посочи смъртта на руската ултранационалистка Даря Дугина като невинна жертва на войната", след като тя беше убита от кола бомба близо до Москва.

"Дугина активно подкрепяше идеологията на баща си", насърчавайки обновената Руска империя. Тя също се "появи по руската държавна телевизия, насърчавайки действията на Русия в Украйна", продължава Business Insider.

"По това време украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че думите на Франциск са "несправедливи" и са "разбили сърцето на Украйна""

В отделни публикации на Ukrainska Pravda и Business Insider се споменава, че президентът на Латвия Едгарс Ринкевич също е отговорил на папата, казвайки: "Не можете да капитулирате пред злото, трябва да се борите с него и да го победите, така че злото да вдигне бялото знаме и капитулира." /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK