Манолова: Има таен план за удължаване на мандата на правителството с два месеца

Снимка: Изправи се. БГ

Гладни бунтове през есента и опит за премахване на машинното гласуване, прогнозира Мая Манолова

От един от министрите на това правителство прозвуча намерението да направят опит да удължат мандата на парламента със срока на извънредното положение – два месеца сред март догодина. Това е техен таен план, но този министър се изпусна да каже, че е редно, като има извънредно положение, той да е министър още два месеца и парламентът да работи още два месеца след март. До последно ще се опитват да държат властта със зъби и нокти. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите във Велико Търново.

Моделът Борисов е изчерпан и вече е вреден за българското общество. Той показа своята несъстоятелност, включително с последните скандали. Властта отдавна емигрира от хората и нейният дневен ред е различен от проблемите на обикновените граждани, каза Манолова. Няма мярка, която да е сработила, а правителството с тази политика убива малкия бизнес и икономиката. През есента това ще доведе до гладни бунтове и фалити, категорична бе Манолова.

Тя прогнозира, че през есента ситуацията в страната ще стане кризисна, ако не се вземат мерки, а новата политическа сила ще бъде гневът на гражданите.
Има и друга опасност - ще се опитат да премахнат машинното гласуване. Ще направим инициатива за обединяване на усилията на всички противница на този модел за запазване на честността на изборите, допълни тя.

Вероятната причина за плана на ГЕРБ за удължаване на мандата е усвояването на европейските средства, но нашият отговор на това е „ревизия“. Ще има ревизия на всяко евро и къде точно са отишли парите, обявени като помощ към гражданите и бизнеса. Ако си мислят, че ще заметат отчета за парите, да им кажа, че няма как да стане. Борисов да спре да харчи за приятелския си кръг, категорична бе Манолова.

Като пример за ревизия на харченето на публичен ресурс тя посочи държавното дружество „Монтажи“, което е получило през 2018 г. 500 млн. лв. чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на над 400 язовира в страната. Язовирите само в област Велико Търново са 161, от които 25 са за ремонт, а 8 са за спешни ремонти.

За нито един от тях не е похарчена една стотинка за ремонти, каза Манолова и посочи, че се замитат следите на тези 500 млн. лв., включително след решението на съда, че ДКК не е длъжна да дава информация за този половин милиард лева публични пари, които е получила, но ремонтите не са дори започнати вече две години.

Ще ги търсим и ще ги гоним до дупка, каза тя и посочи, че по същия начин правителството процедира с 1 млрд. лв. за Държавния ВиК-холдинг, държавните бензиностанции и идеите за санирането на частни жилища от шепа приближени до властта фирми за около 1,6 млрд. лв.

Председателят на „Изправи се.БГ“ добави, че в момента едва 5% от работещите хора са получили някаква подкрепа от правителството и подчерта, че 60/40, еднократната помощ 375 лв. за родители в неплатен отпуск, грантовете от 3 до 10 хил. лв. и безлихвените кредити от 1500 лв. до 4500 лв. не достигат нито до малкия и средния бизнес, нито до обикновените хора.

На 23 май под прозорците на Министерския съвет попитахме къде са парите, а след това и Еврокомисията обяви, че е предоставила на България 1,5 млрд. лв. Къде са те? Ние видяхме само, че правителството купува калцуни, струващи по 5 ст. в аптеките, за над 10,20 лв. чифта и затова казахме, че ще има ревизия на всяко евро, категорична бе Манолова.

На въпрос дали Гражданската платформа ще стане партия и в коя част на политическия спектър би била, Манолова отрече такава перспектива и каза, че е време за обединение на всички срещу модела „Борисов“.

Проблемите не са леви и десни, за да ги решаваме в ляво или дясно. Такава битка сега не е актуална. Ще повторим модела от изборите в София, където всички граждани – партийни и непартийни, се обединихме срещу начина на управление на Борисов. Сега голямата задача пред нас е да овластим гражданите и да сменим този авторитарен, нехуманен модел на управление от Борисов с нов, с почтени, млади и честни хора, каза Манолова.

По думите й сега не е време за партийно-политически разправии, защото обедняването на хората и икономическата ситуация в страната изискат обединение на силите, а не нови разделителни линии.

Според Манолова, Борисов предлага на гражданите милостиня, а те искат заплати и работа. Хората не искат да живеят на социални помощи и на Бюрото по труда, а да имат работа, възможност за бизнес и препитания. Решението на „Изправи се.БГ“ е създаване на заетост и работни места, връщане на хората в страната, осигуряване на работа.
Тя обяви трите акцента в плана „19 мерки за 19 месеца контра COVID-19“ за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа.

Програмата „Работа за всеки“, за създаване на 200 000 нови работни места за 2,5 млрд. лв. Програмата „Семейни стопанства“, която да осигури заетост на 100 000 работници за 900 млн. лв. и програмата „България е моето вкъщи“, с която да се създадат 50 000 работни места за 200 млн. лв., с които да се подкрепят малкият и семейният бизнес, каза Манолова.

В Търново тя призова кмета Панов да освободи занаятчиите от „Самоводската чаршия“ от плащането на наеми до края на годината, за да могат да си поемат въздух. Хазната на Велико Търново няма да обеднее, ако управляващите дадат тази помощ на бизнеса, каза тя и призова кметът да се вслуша в призива на занаятчиите, които по-рано през деня я запознаха с писмо, изпратено до кмета по този повод.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK