Политическите реакции след терористичното нападение в Русия

Снимка: БГНЕС

Загиналите до момента са 93, а ранените над 100

Кървавият атентат в Русия предизвика широк отзвук по света. Редица държави, политици и активисти изказаха съболезнования и изразиха шока си, без да се притесняват от лошите си отношения с властта в Кремъл, пише Нова тв.

„Ужасът на клането на цивилни в Москва не може да бъде приет. Правителството на Италия напълно осъжда този отвратителен терористичен акт”, заяви премиерът на Италия Джорджа Мелони.

„Твърдо осъждам терористичната атака, припозната от ИДИЛ. Франция изразява солидарността си с жертвите, с техните близки и с целия руски народ”, коментира президентът на Франция Еманюел Макрон.

Президентът на България Румен Радев също изказа съболезнования на семействата на загиналите при атаката в Москва. 

„България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали", пише Радев в социалната мрежа  „X". 

„България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния акт в Москва. Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението", се казва в съобщение на официалната страница на Министерския съвет. 

От ДПС също остро осъдиха масовото убийство. 

„Борбата с тероризма и грозните му проявления изисква все повече световната общност да обедини воля, усилия и действия за да гарантира сигурността на хората. Солидарни сме с жертвите и ранените, техните семейства и с руския народ", заяви Делян Пеевски.

От посолоството на Русия у нас благодариха за изказаните съболезнования.

Припомняме, че атентатът бе извършен в петък вечерта в зала "Крокус сити хол” в Москва. По време на концерт на групата „Пикник” е открита стрелба с автоматично оръжие. Загиналите до момента са 93, а ранените над 100.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK