Ватиканът: Папа Франциск не е призовавал Украйна да капитулира

Снимка: БГНЕС

„С израза "бяло знаме" папа Франциск е имал предвид прекратяване на огъня и подновяване на преговорите“

С думите си за Украйна папа Франциск възнамеряваше да призове за прекратяване на огъня и да поднови смелостта на преговорите. Това заяви Матео Бруни, директор на Пресслужбата на Светия престол, цитиран от Vatican News.

Бруни поясни, че желанието на папата за Украйна, която той винаги описва като "мъченическа", е било напълно изразено в думите му на Ангел Господен на 25 февруари, деня след втората годишнина от избухването на войната. Главата на католическата църква потвърди "дълбоката си привързаност" към украинския народ. Той също така прикани всички страни да "създадат условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир".

Бруни посочи, че използвайки израза "бяло знаме" папа Франциск не е има предвид капитулацията на Украйна, а прекратяване на огъня и насочване на усилията към преговори.

По-силен е този, който вижда ситуацията, който мисли за хората, който има смелостта на бялото знаме, да преговаря. И днес преговорите са възможни с помощта на международни сили, изтъкна папата. По думите му когато видиш, че нещата не вървят добре трябва да имаш смелостта да преговаряш. Според него има много държави, които са готови да посредничат за това.

От Ватиканът посочват, че от началото на войната в Украйна папа Франциск не веднъж е подчертавал значението на диалога. Надеждата на папата е да се намери малко човечност, която да позволи създаването на условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK