Папа Франциск: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва той

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец - доста преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски. Украинският президент каза от своя страна, че въпреки че иска мир, няма да отстъпи никаква територия.

Мирният план на Зеленски включва пълно изтегляне на руските войски от цяла Украйна. Кремъл обаче изключи участие в мирни преговори при условия, определени от Киев.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

Интервюиращият използва термина "бял флаг" във въпроса си.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура.

"Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш", заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

В друга част от интервюто, говорейки за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", Франциск изтъква: "Преговорите никога не означават предаване."

Миналия месец Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити от началото на руската пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 г. Той добави, че военните действия в окупираните украински области са стрували живота и на десетки хиляди цивилни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK