Окончателно е ликвидиран пожарът при село Българаново

Снимка: Infomreja.bg

Задържаха мъжа, предизвикал пожара

След проведени оперативно-издирвателни действия, вчера в РУ-Омуртаг, е доведен 55-годишен мъж от село Топузово, община Котел, за когото е установено, че около 12,30 часа на 1-ви септември при неправилно боравене с открит огън е предизвикал пожар в суха тревиста местност в землището на село Българаново, община Омуртаг, в резултат на което е изгоряла около 500 декара широколистна и иглолистна гора.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 331 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пожарът е бил гасен от служители на РСПБЗН-Омуртаг, и на РСПБЗН-Търговище, повече от денонощие, като е бил окончателно ликвидиран на 2-ри септември около 22 часа.

За да е сигурно, че няма нови огнища на пожара, е бил предприет оглед на цялата местност с дрон. Независимо от това, екип служители на РСПБЗН-Омуртаг, са останали да дежурят там и през изминалата нощ.

Пожарът е възникнал в сухи треви, като бързо е навлязъл в прилежаща общинска иглолистна и широколистна гора. Веднага на подадения сигнал за инцидента са се отзовали 2 екипа служители на РСПБЗН-Омуртаг. Скоро към тях са се присъединили и екип на РСПБЗН-Търговище, служители на ТД “Държавно горско стопанство“-Омуртаг, и членове на доброволното формирование за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации в община Омуртаг. На малко по-късен етап в борбата с огъня са се включили и служители на общинската фирма-собственост на гората, както и жители на селото.

От община Омуртаг са  изпратили багер и са  осигурили вода и храна за борещите се със стихията, а фирма от  Омуртаг е осигурила допълнителна водоноска. Още вечерта пожарът е бил локализиран, но поради силния вятър на някои места се е възобновил отново.

Гасенето му е било затруднено както от наличието на вятър, така и от труднодостъпния, на места стръмен терен. До част от него достъпът на специализирана техника изобщо не е бил възможен и за гасене са били използвани гръбни пръскачки, тупалки, метли, лопати, гребла.

На практика в гасенето на пожара са участвали всички служители на РСПБЗН-Омуртаг. Техни колеги от РСПБЗН-Търговище, са помогнали със специализирана моторна техника. Около 30 служители на пожарната са се борили със стихията, като екипите периодично са се сменяли. За гасенето на огъня са използвани 4 противопожарни автомобила.

От ръководството на РДПБЗН-Търговище, изказват своята благодарност на всички пожарникари, участвали в гасенето на пожара, за проявените професионализъм и саоотверженост. Благодарят и на служителите на други институции, както и на всички граждани, включили се в гасенето, за добрата координация помежду им и ефективна съвместна работа.

 От Дирекцията отново напомнят на жителите на областта да проявяват отговорност и да бъдат внимателни, да не палят огън на открито при наличие на вятър или в близост до горски масиви и сгради и да не хвърлят от прозорците на автомобилите си недобре загасени фасове от цигари. Всичко това създава предпоставки за възникване на пожари, а продължителното засушаване допълнително повишава риска от бързото им разрастване.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK