"Хамас" няма да освобождава повече заложници без споразумение за прекратяване на огъня в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това заяви палестинското ислямистко движение

"Хамас" няма да започне преговори за по-нататъшна размяна на затворници и заложници без прекратяването на израелските военни действия в ивицата Газа, заяви палестинското ислямистко движение, цитирано от ДПА.

"Хамас" потвърждава позицията си да не води никакви преговори за размяна на затворници, освен ако ционистката агресия срещу нашия народ не спре веднъж завинаги", заяви групировката, като добави, че това послание е било предадено на всички участващи посредници.

То идва в момент, когато Катар заяви, че води преговори за посредничество между Израел и "Хамас" за постигане на споразумение за нова хуманитарна пауза в боевете на територията на палестинския анклав. Съобщава се, че през последните дни високопоставени израелски и катарски представители са се срещнали в Норвегия, за да обсъдят освобождаването на останалите заложници, държани от "Хамас", в замяна на палестински затворници, държани в израелски затвори.

Нито една от страните обаче не е потвърдила официално тези твърдения.

Вчера израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че военният натиск върху "Хамас" трябва да продължи, за да се гарантира победата и завръщането на всички отвлечени.

Миналия месец Израел и "Хамас" постигнаха съгласие за хуманитарна пауза с посредничеството на Кайро и Доха, която продължи около седмица и спомогна за освобождаването на 105 заложници. В замяна Израел освободи 240 затворници. По израелски оценки още 112 заложници все още са в плен, припомня ДПА. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK