"Хамас" отлага освобождаването на следващите заложници

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Причината - споразумението за прекратяване на огъня е било нарушено

Палестинската радикална групировка "Хамас" отложи по-нататъшното освобождаване на заложници, съобщава "Ройтерс". Причината е, че споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството между въоръжените групировки и Израел, е било нарушено.

Бригадите "Ал-Касам" на "Хамас" заявиха, че освобождаването на втората вълна от заложници се отлага, докато Израел "изпълни условията на забавянето, свързано с влизането на камиони с хуманитарна помощ в ивицата Газа".

Изявлението допълнително обвини Израел в нарушаване на "стандартите за освобождаване на затворници".

"Има нарушения, извършени от израелците при прилагането на условията на прекратяването на огъня, някои от които се случиха вчера и се повториха днес", каза лидерът на Хамас Осама Хамдан.

Съобщава се, че повечето са от кибуц Беери, фермерска общност, уволнена от Хамас, където първите респонденти казаха, че са намерили телата на бебета, изгорени до смърт.

Припомняме, че по-рано в събота беше съобщено, че е възможно удължаване на примирието между Израел и "Хамас" с 1-2 дни. Такива положителни сигнали получи Египет от двете страни в конфликта в събота.

Диаа Рашван, ръководител на египетската Държавна информационна служба, каза в изявление, че страната води преговори с всички страни, за да постигне споразумение за удължаване на четиридневното примирие.

То ще позволи "освобождаването на повече заложници в Газа и палестински затворници в израелски затвори", изтъкна Рашван.

Очакваше се "Хамас" да освободи втора група израелци в събота. Египетски източници по сигурността казаха, че са получили имената на 14 израелски жени и деца от "Хамас" и чакат повече подробности за това кога заложниците ще бъдат предадени на египетските власти.

Израелските власти пък заявиха, че се готвят да освободят още 42 палестински затворници в събота, в съответствие с условията на споразумението.

Съгласно примирието - 50 жени и деца, задържани от Хамас, трябва да бъдат освободени на етапи в продължение на четири дни в замяна на 150 палестински жени и тийнейджъри, които са сред хилядите задържани в израелски затвори.

Палестинската информационна агенция WAFA съобщи за израелски обстрел в северната част на Ивицата Газа, при който бяха ранени пет души и който бе извършен след обявяването на примирието.

По-рано Израел предупреди, че няма да позволи на палестинците да се върнат в северната част на Газа по време на паузата в боевете, защото твърди, че районът остава зона на активни бойни действия.

"Хуманитарната пауза е временна", каза на арабски говорителят на израелската армия Авичай Адраи. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK