Представиха книга за храма „Св. Архангел Михаил“ в Горановци

Снимки РИМ

Тя е дело на гл. ас. д-р Светозар Ангелов и гл. ас. д-р Явор Митов

В Деня на народните будители, представиха книгата на гл. ас. д-р Светозар Ангелов и гл. ас. д-р Явор Митов за „Църквата „Св. Архангел Михаил” край село Горановци, Кюстендилско“, съобщават от Регионалния исторически музей.

Д-р Явор Митов разказа за историята на църквата и местността Манастирчето, която ни връща назад във времето на Късната античност (IV – V в.) и ранносредновековното Българско ханство-царство (VIII – началото на XI в.) и продължава до почти края на османското владичество (XVIII в.). Съществена част от тази история се базира на археологически проучвания, извършени в района на църквата и някогашния манастирски комплекс през 1977-1978 г.

Той обърна внимание и на епиграфските паметници върху стенописите и градежа на храма. За изключителната живопис във вътрешността, която датира от XV – XVI в., говори д-р Светозар Ангелов. Той подчерта, че за първи път специално внимание на него „Св. Архангел Михаил” обръща Вера Иванова, дъщеря на нашия патрон академик Йордан Иванов, в публикация от 1933 г.

Шест години по-рано, през 1927 г., църквата е вписана в Списъка на народните старини към Министерство на народното просвещение, който, освен църкви и манастири, включва още джамии крепости, археологически обекти, къщи и др.

Тя е една от четирите обекта от Кюстендил и околността в този списък. Останалите са църквата „Св. Георги” в с. Колуша (днес кв. Колуша в Кюстендил), църквата над с. Ръждавица и църквата на Земенския манастир.

Книгата е налична в заемната на Специализираната научна библиотека към Регионален исторически музей – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK