Изграждат електрическа връзка между о. Крит и континентална Гърция

Снимка: Infomreja.bg

Финансирането от над 250 мил. евро е от Европейския фонд за регионално развитие

Европейският фонд за регионално развитие ще финансира с над 250 млн. евро първата фаза от изграждането на електрическа връзка между остров Крит и региона на Атика в континентална Гърция, съобщава в. „Катимерини“, като се позовава на Европейската комисия.

Проектът ще подобри енергийната сигурност на Крит, ще увеличи потенциала на острова за производство на възобновяема енергия, ще намали цените за ток за потребителите и ще подобри цялостното икономическо развитие на региона.

Еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра каза, че благодарение на подкрепата на кохезионната политика с новата електрическа връзка ще бъдат понижени тарифите за електричество, които гръцките потребители плащат в момента, за да покрият по-високите разходи за производство заради това, че островите не са част от основната електрическа мрежа.

Във времена на високи цени на енергията тази инвестиция и създаването на електрическа връзка с континентална Гърция носи добри новини за гражданите на Крит. Връзката представлява и важна стъпка за енергийната сигурност и доставките в ЕС и ще помогне на Гърция да използва по-добре своя потенциал за възобновяема енергия, каза еврокомисарката Елиза Ферейра, цитирана от „Катимерини“.

Само през първата година на експлоатация на електрическата връзка през 2025 г. се очаква намаляване на емисиите на въглероден диоксид с над 400 000 тона, пише още „Катимерини“. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK