Над 2 милиона българи живеят в енергийна бедност

Снимка: Infomreja.bg

Към настоящия момент са нужни 1438 лева в джоба на сам работещ българин

Между 25 и 40% са енергийно бедните в България по различните методики от цялото население. Това заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той изчисли, че 40% от населението означава 2,4 млн. българи, които няма как да свържат двата края.

Димитров е обезпокоен, че те са енергийно бедни и при тези цени на електроенергията, а се говори за поскъпване с до 40%.

По негови думи в момента има приета наредба за компенсация, но не е ясно как ще бъде финансирана, нито как ще бъде прилагана.

Той подчерта, че няма никаква готовност за прилагане на подобни радикални реформи в държавата.

"Хората с право се притесняват и трябва час по-скоро всички тези политически боричкания да останат по-встрани и темата да стане централна, независимо дали правителството е в оставка, дали е служебно, дали е редовно. Този въпрос трябва да се реши час по-скоро", настоя синдикалистът.

Димитров поясни, че заплатата за издръжка е механизъм, който оценява нуждите на работника и неговото семейство в зависимост от средния тип семейства в държавата.

"При нас то е 3-членно домакинство - двама работещи и един зависим член, т.е. дете до 14 години или ако не е дете, възрастен родител. Това всъщност е българският вариант и по това ние изчисляваме през последните около 30 години, по различни методики през времето тази заплата за издръжка, която показва, че към настоящия момент са нужни 1438 лева в джоба на сам работещ и сам живеещ българин, или близо 2600 лева за това домакинство - двама работещи и едно дете до 14 години", посочи той.

Над 35% от българите получават подобни средства в домакинствата, но 65% не получават такива средства, т.е. работещите бедни може да се измерят с много по-големи величини.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK