Русия спира доставките на части за България и останалите страни, въоръжаващи Украйна

Снимка: БТА

На предприятия в България и Чехия са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери "Ми"

Русия ще спре доставките на резервни части за неприятелски държави и ще отнеме лицензите на ремонтни предприятия като ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна, заяви пред агенция Интерфакс ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев.

"По-специално на предприятията се отнемат лицензите за право на ремонт на военна техника руско/съветско производство. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери "Ми", заяви Шугаев по време на форума "Армия-2023".

"Доставките на резервни части и компоненти за самолети и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави, също са спрени", каза ръководителят на ФСВТС.

Шугаев посочи, че оглавяваната от него институция следи внимателно фактите за трансфер на руска военна продукция в трети страни и предприема мерки, "засягащи не само военно-техническото сътрудничество с недобросъвестен купувач, но и изграждането на отношенията на политическо ниво".

"Бих искал да ви напомня, че всяка доставка на военна продукция в чужбина е възможна само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител, в съответствие с който вносителят, наред с други неща, се задължава да не прехвърля получената продукция в трети страни без официалното съгласие на руската страна", подчерта Шугаев. /Dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK